Domovy pro seniory můžou zdražovat, umožnila to vyhláška. Největší domov v Libereckém kraji to zatím neudělá

25. březen 2022 09:13

Po osmi letech mohou díky novele zákona poskytovatelé sociálních služeb zvyšovat poplatky za své služby. Týká se to například domovů pro seniory, které tak můžou svým klientům zdražit pobyt i stravu, aby samy nekončily ve ztrátě.

Čtěte také

Největší domov v Libereckém kraji, v libereckém Františkově, se ale zatím na rozdíl od jiných zařízení ceny měnit nechystá. Město Liberec, které ho provozuje, se rozhodlo ceny nezvyšovat, přestože na jeho provoz doplácí. „Je tam rozdíl v nákladech asi 3 miliony korun. Budu se snažit, abychom je pokryly ze zvýšeného příspěvku města této organizacím, abychom nemuseli navyšovat žádné úhrady seniorům,“ řekl náměstek primátora Ivan Langr ze Starostů pro Liberecký kraj.

Klienti Domova seniorů ve Františkově tak nadále za den zaplatí 200 korun za ubytování a 145 za stravu. Vedení domova zavedlo úsporná opatření a odložilo některé opravy. „Nejsou to opravy, na kterých ten dům stojí. To znamená, že jestli dnes položíme novou krytinu na střechy, nebo jestli ji položíme třeba za rok, když se nám povede udělat k tomu projekt na fotovoltaiku, tak si myslím, že se vůbec nic neděje,“ upřesnil ředitel domova Jan Gabriel.

Ve františkovském domově natáčel redaktor Tomáš Mařas.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související