Domov seniorů Hagibor pomáhá uprchlíkům, FŽO má nového tajemníka a 130. narozeniny Karla Poláčka

20. březen 2022

Jak mohou uprchlíkům z Ukrajiny pomoci senioři? Novým tajemníkem Federace židovských obcí se stal Michael Pelíšek. A je možné si i v těžkých časech zachovat smysl humor?

Pomoc ukrajinským Židům

V tyto dny už není možné minout dětská hřiště v mnoha českých městech, a nezaznamenat skupinky babiček, maminek a dětí z Ukrajiny – dorazilo jich už kolem tří set tisíc. Ruská invaze vyhnala z domovů i řadu ukrajinských Židů. Některým z nich poskytuje střechu nad hlavou Domov sociální péče Hagibor, který provozuje Židovská obec v Praze. Jak tamní sociální odbor židovským uprchlíkům pomáhá, zjišťovala Daniela Brůhová. Natáčela s jeho vedoucí, sociální pracovnicí Janou Wichsovou.

Kdo se už na Hagiboru ubytoval? A co na to tamní obyvatelé? Poslechněte si první příspěvek nejnovějšího Šalomu.

Novým tajemníkem Federace židovských obcí je Michael Pelíšek

V Česku podle odhadů žije až 20 tisíc lidí s židovskými kořeny. Organizovaného židovského života se ale účastní asi jen čtvrtina z nich. Zastřešuje ho Federace židovských obcí v České republice, která ve své současné podobě funguje od roku 1989. V lednu letošního roku začal ve Federaci působit nový tajemník Michael Pelíšek. Natáčela s ním Noemi Fingerlandová.

Proč se chtěl Pelíšek do práce Federace zapojit? Má nějaké plány? A co ho nejvíc překvapilo? To vše v rozhovoru prozrazuje.

130 let od narození Karla Poláčka

„Již ve Starém zákoně mluví se o vynálezu telefonu. Neboť stojí psáno: ,Mojžíš třikráte zavolal Boha a neobdržel odpověď…ʻ“

Tento žert zaznamenal ve svých Židovských anekdotách z roku 1933 spisovatel, humorista, novinář a filmový scenárista Karel Poláček. Od jeho narození uplyne 22. března 130 let. O Poláčkově životě a díle hovořila Anna Jurečková se spisovatelem Milanem Uhdem a literárním historikem Jiřím Holým.

Čím je Poláček v kontextu české literatury jedinečný? Co je typické pro jeho hrdiny? A čím je aktuální i dnes?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio