Dobrovolníci budou o víkendu sbírat odpadky. Kde všude se v Libereckém kraji bude uklízet?

26. březen 2021 14:40

I letos se můžeme zapojit do tradiční akce Ukliďme Česko. Jak bude v době epidemických opatření vypadat, zjišťovala Jana Švecová.

Čtěte také

Nejméně čtyři desítky organizátorů se v Libereckém kraji v sobotu 27. března zapojí do celostátní akce Ukliďme Česko. Jak se přidat? Stačí otevřít webovou stránku, kde je hned na úvodní straně mapka republiky. Když otevřete Liberecký kraj, můžete se postupně se proklikat na jednotlivá místa a organizátory v místě svého bydliště. Třeba jen v okrese Liberec je jich 16, z toho 7 ve Frýdlantském výběžku. Uklízet se bude třeba v libereckých Kateřinkách, Vratislavicích, Višňové, v Chrastavě ale i v bývalé škvárovně v Andělské hoře. Další místa jsou v České Lípě, Železném Brodě, nebo v okolí Máchova jezera.

I když jde o akci v přírodě, organizátoři přesto musí dbát na dodržování bezpečnostních pravidel. V předchozích ročnících se při úklidu lidé scházeli společně, letos to bude výrazně odlišné. Organizátoři zřídí takzvané Pytlomaty, kde se také dobrovolníci dozví, kam následně vyfasované pytle už s odpadky odevzdávat, upřesnil za organizátory Radek Janoušek. A musíme dodat, že i když se bude uklízet i v Jizerských horách, mohou do jejich velké části pouze lidé z jabloneckého okresu.

Akce Ukliďme Česko byla v minulosti spojená také s fotografickou soutěží, a bude tomu tak i letos. Podmínky soutěže jsou také na stránkách uklidmecesko.cz. K nejoblíbenějším kategoriím patří už tradičně kuriozity. Mezi tu největší patří podle Janouška cvičná protitanková střela, a mezi smutnou realitu pak pračky, televize, nebo pneumatiky, které lidé místo blízkého sběrného dvora odvezou na vzdálené místo, často i hluboko do lesa.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související