Dobrodružnou návštěvu jeskyně Podkovy v areálu Nových Zámků zažívali už šlechtici v 19. století

4. červen 2021

Vrch Třesín poblíž Litovle v Olomouckém kraji se zvedá nad hanácké roviny do výšky asi 345 metrů nad mořem. Romantický potenciál zdejší krajiny rozpoznali už Lichtenštejnové a podobně jako mezi Valticemi a Lednicí tu vybudovali s pomocí architektů Hardtmutha a Petriho kulturně krajinářský areál. Jeho součástí je i uměle vytvořená jeskyně jménem Podkova.

S kompozicí krajiny pracovali zámečtí páni s významnými architekty už v době barokní. Dnes byste zde ale našli pozůstatky staveb klasicistní kompozice. Na ostrohu nad tokem řeky Moravy se dochoval zděný altán zvaný Templ neboli Chrám přátelství a v zelení obrostlém meandru stojí obelisk kdysi viditelný ze zámku. Poblíž jeskyně Podkovy dotváří krajinu umělý skalní útvar zvaný Čertův most.

Charakter místa se ale od doby vzniku zdejšího komponovaného parku dost proměnil. Něco pohltila příroda, z Rytířské síně podoby antického chrámu stojí dnes jen jeden sloup a areál přeťala dálnice.

„Celá ta hrana Třesína byla zbavena dřevin, aby byly od zámku vidět skály, které byly doplněny systémem zídek, záseků a dřevěných mostků. Pod horní hranou skal vedl chodníček, ze kterého bylo zase vidět do údolí. Dnes tomu pohledu brání náletové dřeviny,“ popisuje stav z doby na počátku 19. století amatérský badatel Radovan Urválek.

Radovan Urválek v jeskyni

Do dnešních dnů se zachovala uměle vytvořená jeskyně Podkova, která je v sezóně volně přístupná. Jde o dvě původně samostatné, přírodou vytvořené chodby, které Lichtenštejnové a jejich architekti nechali propojit. Uvnitř je možné vidět ve skále vývrty, do nichž byl vkládán střelný prach. Pokud se do jeskyně vypravíte, je potřeba vybavit se svítilnou a připravit se na kluzký a členitý terén i na slepou chodbu. Víc se dozvíte při poslechu reportáže.

Okolí pak nabízí spoustu dalších turistických zážitků. Můžete se tu kochat chráněnou přírodou lužních lesů mezi rameny řeky Moravy. Území CHKO Litovelské Pomoraví se táhne od Olomouce až k Mohelnici a poblíž Nových Zámků zahrnuje třeba i Národní přírodní rezervaci Vrapač. K jeskyni Podkova se dostanete z Mladče po modré turistické značce pohodlnou cestou dlouhou asi kilometr.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio