Do jabloneckého kostela Nejsvětějšího Srdce Ježíšova se vrátily opravené varhany. Na kůr je musel dopravit jeřáb

9. červen 2022 10:48

Obnova varhan zatím stála přes 6,5 milionu korun a vznikl kvůli ní i nadační fond, který vybíral peníze. Rekonstrukce nabrala zpoždění a to ji může ještě prodražit.

Do kostela Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Jablonci nad Nisou se vrátily zrestaurované pneumatické varhany z roku 1932. Na záchranu nástroje vznikl před pěti lety nadační fond, který na jeho opravu vybíral peníze.

Kvůli pandemii koronaviru rekonstrukce nabrala dva roky zpoždění a to se podle předsedkyně správní rady fondu Ireny Kreiselové může promítnout do konečné ceny. Není jisté, jestli peníze budou stačit. „Nevíme, protože máme 2 roky zpoždění, čekáme nějaké navýšení ceny, uvidíme. Je to všechno předmětem jednání, ale myslím si, že všechno dobře dopadne,“ říká Irena Kreiselová.

Do kostela musel přijet jeřáb

Nástroj zrekonstruovala firma Hermann Eule Orgelbau z německého Budyšína, která je přivezla až ke kostelu. Tam se jich ujala firma další, která jednotlivé součásti, především ale takzvaný hrací stůl, vyzvedla na kůr. Byl u toho redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

Varhany by měl 4. září 2022 posvětit biskup.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související