Do Harrachova sestoupil vládce hor Krakonoš. Rozloučil se se zimou a přivítal jaro

Krakonoš s početnou družinou maškar se dnes v Harrachově loučil se zimou a vítal jaro. Událost, která každoročně láká do města tisíce lidí, se uskutečnila už po 75. a je tak v Harrachově akcí s nejdelší tradicí.

Slávu provázelo slunečné jarní počasí, zima ale ještě nekončí, jak potvrdil sám Krakonoš. “Ještě vás trochu potrápím,” sliboval Krakonoš, do jehož kostýmu se oblékl dlouholetý pracovník Správy Krkonošského národního parku František Veverka.

Do Krakonošova průvodu se zařadil i Trautenberk nebo mytický ochránce sousedních Jizerských hor Muhu a víla Izerína. Nechyběli čerti, ale ani masky veskrze moderní. V průvodu za Krakonošem jel tradičně kočár Jana Nepomuka hraběte z Harrachu provázeného chotí Marií Markétou a dětmi. Harrachové se zasloužili o rozvoj regionu i zdejší sklárny, kde se sklo vyrábí už přes 300 let, právě odtud kočár s Harrachy vyjížděl. Kostým Harracha už léta obléká Jan Nešněra z Turnova.

I když dnes početný průvod vítal v Harrachově jaro, podmínky ve středisku jsou stále zimní, na svazích leží 50 až 70 centimetrů sněhu. “Ještě celý příští týden budou v provozu obě lanovky,” řekl Vlastislav Fejkl ze Sportovního areálu Harrachov. Lanovka na Rýžovišti se podle něho zastaví po příštím víkendu, dál bude jezdit lanovka na Čertovu horu. “Zůstane v provozu až do Velikonoc, naposledy se bude lyžovat na Velikonoční pondělí, pak bude lanovka mimo provoz kvůli údržbě a revizím. Znovu se rozjede nejdřív v květnu,” dodal.

Aktuálně jsou podle něho ideální podmínky, v noci mrzne a přes den je sluníčko. V neděli končí jarní prázdniny, ve středisku tak bude volněji a od pondělí se bude v Harrachově lyžovat za nižší ceny.

autor: Eva Malá | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související