Do českolipského městského parku se vrací pomník Eduardu Steffenovi

25. květen 2020 08:15

Zahalená busta malíře, pedagoga a z dnešního pohledu občanského aktivisty už v centrální části parku poblíž dolního jezírka stojí. Slavnostní odhalení je naplánované na čtvrtek 4. června v 15 hodin.

Poprvé byl pomník Eduardu Steffenovi v České Lípě odhalen nedlouho po jeho smrti 3. června 1894. Tehdy se na něj složilo 33 místních spolků, které mezi sebou vybraly 1664 zlatých. Původní pomník byl odstraněn v roce 1941 a bronzová busta měla být využita pro válečné účely. Naštěstí se ji podařilo zachránit.

Původní, zachráněná, bronzová busta Eduarda Steffena

„Setkávám se občas s názorem, že naše město nemá historii, že byla přetržena válkou a pak průmyslovým osidlováním v 70. a 80. letech. Že není na koho vzpomínat, koho si vážit. Myslím, že Eduard Steffen je jednou z osobností, která tento názor dokonale vyvrací. S myšlenkou připomenout tohoto významného člověka přišel před několika lety Vlastivědný spolek Českolipska. Jsem ráda, že jsme tuto myšlenku nezavrhli a vytvořili důstojný pomník člověku, který se velkou měrou zasloužil o to, jak Česká Lípa dnes vypadá. Je dobře, že mu tímto můžeme vzdát hold, a to navíc v místě, které bychom bez něj ve městě neměli,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

Pomník už na svém novém místě čeká na odhalení

Dvoumetrový podstavec z bílého mramoru má na svém vrcholu bronzovou bustu Eduarda Steffena. Byla nově odlita podle původní busty, která je zachována ve sbírkách vlastivědného muzea. Mramorový monolit zdobí ještě bronzová šála s malířskou paletou. Pomník nově stojí v centrální části parku v blízkosti dolního jezírka. Původně stál jinde, ale na originální místo ho není možné umístit, kvůli vzrostlé zeleni.

Eduard Steffen se narodil 13. března 1839 ve Vrchlabí. Do České Lípy se dostal v roce 1864, kdy vyhrál konkurz na pozici asistenta pro volné kreslení na Vyšší reálné škole, kreslení pak vyučoval i na augustiniánském gymnáziu. V roce 1875 se podílel na vzniku Vysazovacího a okrašlovacího spolku, který se zasadil o vznik Městského parku, zalesnění Holého vrchu nebo výstavbu rozhledny na Špičáku. V nově vzniklém spolku vykonával Eduard Steffen funkci pokladníka, stejný post zastával i v o tři roky později vzniklém Nordböhmischer Excursions-Clubu. Kromě těchto dvou spolků byl členem i mnohých dalších, aktivně pomáhal s přípravami různých veřejných oslav, byl městským zastupitelem, v roce 1883 byla pod jeho dohledem obnovena a doplněna sgrafitová výzdoba fasád tzv. červeného domu, byl autorem nástěnných maleb pro dnes již neexistující výletní restauraci na Holém vrchu. Vedl tedy bohatý občanský život, zemřel 8. března 1893 ve věku 54 let.

Zdroj: Město Česká Lípa

autor: reČRoL | zdroj: Město Česká Lípa
Spustit audio

Související