Do Bozkova na Semilsku se sjeli jeskyňáři z celé republiky i ze zahraničí

15. říjen 2016

Na 150 jeskyňářů nejen z České speleologické společnosti, ale i ze Slovenska, Polska či Chorvatska, se tento víkend (16. – 16. 10.) sjelo do Bozkova na Semilsku na setkání Krakonošovo 2016. O jeskyních si nejen povídají, ale také se do nich vydávají a soutěží o nejlepší jeskyňářské fotky.

V sobotu jeskyňáři nahlédli do běžně nepřístupných jeskyní nebo jejich částí. Kras Západních Krkonoš a Podkrkonoší, to totiž nejsou jen známé Bozkovské dolomitové jeskyně, ale i jeskynní prostory v nedalekém údolí Vošmendy, jeskyně v Poniklé a v Rokytnici nad Jizerou. V neděli budou exkurze pokračovat. Zájemci se podívají také do Obřího dolu v Krkonoších.

Součástí setkání Krakonošovo 2016 byla i konference Výzkum v podzemí 2016. Na programu měla řadu zajímavých jmen a témat – například Ivan Rous a Objev Jeskyně 200 ve vrcholové části Ještědského hřbetu a Daniel Horáček s tématem netopýrů. Hovořilo se také o turistickém využití hornického podzemí, o právních aspektech speleologických lokalit či o technice natáčení v podzemí.

Spustit audio