Dnes otvírá liberecký bazén a IQLandia. Na vánoční výstavu můžete zajít na Dlaskův statek

5. prosinec 2020 09:29

Po bezmála dvouměsíční vynucené pauze se dnes pro návštěvníky opět otevírá vědecko-zábavní centrum iQLandia, Dlaskův statek u Turnova, nebo třeba liberecký bazén a botanická zahrada. Od čtvrtka už jsou otevřeny i další sportoviště a kulturní instituce. Všude platí protiepidemická opatření.

Za zábavnou vědou

Humanoid Thespian

Vědecko-zábavní centrum IQLandia čekalo na otevření do soboty, přístupné pro návštěvníky totiž bude jen o víkendech, vždy mezi 10. a 18. hodinou. Maximálně tam může být najednou 500 lidí a do některých expozic nebude povolený vstup.

„Planetárium se nemůže rozběhnout, příznivci astronomie mohou sledovat některé projekce Planetária online. A v tom třetím stupni systému PES nemůžeme našim návštěvníkům třeba ani science show,“ uvedl ředitel iQLandie Pavel Coufal.

Za florou i faunou

Třímetrový vodopád s pravěkým rostlinstvem

V sobotu otvírá také liberecká botanická zahrada, která má otevřeno denně od 8. do 16. hodiny. Zoo Liberec má naproti tomu otevřeno už od čtvrtka, návštěvníci se ale nedostanou úplně všude.

„Z bezpečnostních důvodů raději necháváme uzavřeny vnitřní prostory pavilonů. Dočasně budeme rušit i pravidelná komentovaná krmení zvířat a plánované adventní akce pro veřejnost,“ sdělila mluvčí liberecké zoo Barbora Tesařová. V areálu zahrady může být v jednu chvíli maximálně 1000 lidí.

Za vánoční atmosférou i sklářskou historií

Dnes znovu otvírá také Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova. Kromě pondělí a vánočních svátků zůstane otevřený až do 30. prosince. Návštěvníci se mohou těšit třeba na výstavu, která přiblíží vánoční štědrovečerní hostinu.

Jablonecký Krystal - jedna z osmi staveb s titulem Stavba roku 2020

„To, co přicházelo na stůl v té vesnické domácnosti, tak ta jídla se, kromě snad štědrovnice - vánočky, v málokterých rodinách dneska připravují. Peciválky s ovocnou omáčkou, hubník, nebo hrachová kaše, krupičná kaše,“ přiblížila ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově Vladimíra Jakouběová.

Výstavu s vánoční tematikou, a to expozici betlémů, mohou vidět také návštěvníci Krkonošského muzea v Jilemnici, které je otevřeno už od čtvrtka. Lidé můžou zavítat také do Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, kde je i nová expozice v přístavbě Krystal. Uvnitř v muzeu může být najednou maximálně 60 lidí a až do neděle tam je vstup zdarma.

Za sportem

Plavecký bazén, plavání (ilustrační)

V sobotu otvírá i bazén v Liberci včetně všech přidružených sportovišť. I na nich platí hygienická omezení. V bazénu může být najednou maximálně 200 lidí, v sauně 8, v dětské sauně 12, v posilovně 28 a v aerobním sále 10. Tam jsou také nařízené roušky i při cvičení. Českolipský i jablonecký bazén mají otevřeno už od čtvrtka.

Od čtvrtka může veřejnost využívat i vnitřní sportoviště Sport Parku Liberec, a to maximálně v počtu 10 osob za dodržení pravidla jedné osoby na 15 metrů čtverečních. Na venkovních sportovištích pak lze sportovat maximálně ve dvou hracích týmech či skupinách. Sportovci můžou využít i zázemí, tedy šatny, sprchy a toalety.

autor: reČRoL
Spustit audio

Související