Divoká prasata hledají potravu mezi domy v České Lípě. Myslivci už je dvakrát naháněli

3. prosinec 2014

Už dvakrát za poslední týdny museli myslivci v českolipské městské části Holý Vrch dělat naháňku divokých prasat. Ta se přemnožila a pátrají po potravě nejen v okrajových částech sídliště, ale i v zahradách nedalekých rodinných domů.

„Rodiče mají tady zahradu a říkali, že tam ty prasata něco dělají. Tam za garážemi hrabou. Já osobně jsem se s nimi nesetkala,“ říká jedna z obyvatelek českolipského sídliště Holý Vrch.

Do sídliště se asi divoká prasata neodváží, ale v okrajových částech s nimi mají zkušenosti. Za rodinnými domy už je louka a kus lesa.

„Máme místy podrytou zahradu. Soused to každou chvíli zahrabává. V létě když jsme seděli na zahradě, slyšeli jsme, jak kolem nás běhali a kvičeli. Bydlíme tu sedmý rok a ještě jsme se s tím nesetkali, až letos,“ popisuje situaci Kristýna Černá, která bydlí v rodinném domku na okraji českolipské městské části Holý Vrch.

Českolipští myslivci se situaci snaží řešit

Podle předsedy českolipského mysliveckého spolku Jaroslava Vosáhla sem divoká prasata chodí za jídlem.

„Zvěř se zdržuje v nedalekých rákosinách a bažinách. Přichází v nočních hodinách mezi domy a k zahrádkám kde vždy něco najde. Situace není ideální, ale nájemce honitby to řeší. Byly tu dvě evidované naháňky. Několikrát týdně myslivci zvěř vytlačují z okrajových částí sídliště.“

Divoká prasata nejsou jen problém okrajových částí České Lípy, ale například i Dubé.

Divoké prase se selaty

„Co jsou roztroušené usedlosti v okolí Dubé, v těch menších vesničkách, tam jsou s prasaty problémy,“ vysvětluje Petr Slaba, hospodář mysliveckého sdružení Bežkov - Blatce a dodává: „Do zastavěných částí se odvažují. Přeci jenom je to prase, a když tam cítí zdroj potravy…“

Za potravou se do města vydávají nejen divoká prasata, ale i lišky

I lišek je v okolí Dubé dost. Více jak prasat jich ale není. Nejde o velké přemnožení. Přesto i ony chodí do města hledat potravu.

„To se jedná o veškerá zvířata. Ta zvěř si na lidi časem zvykne a tu potravu tam vyhledává, když je dosažitelná.“

Divoká zvěř se z okrajových částí měst, podle myslivců, stáhne hlavně z jara, až bude zaseto a přístup k potravě bude snazší. Většinou ale neodejdou nastálo a po čase se vrací.

Spustit audio