Dílny, besedy i úniková hra. V Liberci začíná Festival dětského čtenářství, patronem je Jiří Žáček

3. listopad 2021 09:07

Město Liberec hostí od 3. listopadu Festival dětského čtenářství. Akce navazuje na někdejší Veletrh dětské knihy. Co všechno letošní ročník nabídne, zjistila redaktorka Jana Švecová.

Festival začíná ve středu 3. listopadu ráno v Krajské vědecké knihovně v Liberci, potrvá do pátku 5. listopadu.

Děti, hlavně školní třídy, se tam setkají nejen se samotnými knihami, ale i jejich autory. A také s celým procesem vzniku knihy. Podle organizátorů totiž knížka není jen samotný příběh, ale také ilustrace a typografie. Kromě setkání s knihami čeká děti i řada besed se spisovateli, básníky nebo ilustrátory.

Čtěte také

Festival také nabídne řadu výtvarných dílen, soutěží a kvízů i pohádkových vystoupení. Ve středu 3. a ve čtvrtek 4. listopadu si děti i jejich rodiče mohou nechat podepsat knížky spisovatele Jiřího Žáčka, který je patronem festivalu. Autogramiáda se koná po oba dny v 16 hodin přímo v knihovně.

Známý básník a také textař Jiří Žáček nebude jediným autorem, který se v Liberci představí. „Bude tu Jiří Dědeček, Daniela Krolupperová, Petra Braunová, Petr Stančík. A jsme moc rádi, že dorazí i Václav Dvořák, který byl letos nominovaná na Magnesii Literu,“ přiblížila Radka Vojáčková z Krajské vědecké knihovny v Liberci.

Program není jen v knihovně

Herec Václav Helšus čte z knihy Jiřího Žáčka. V Liberci začal Festival dětského čtenářství

Doprovodný program si připravila například Malá výstavní síň, i Oblastní galerie na Masarykově třídě, kde ve čtvrtek 4. listopadu pokřtí knihu liberecké rodačky Kristýny Srovnalové. Program si připravilo také kino Varšava, které promítne 3. listopadu ve 13:30 kreslený film Kanafásek a 4. listopadu pohádku Miloše Macourka Žofka ředitelkou Zoo. Až do pátku 5. listopadu festival nabízí i únikovou hru pro rodiče a děti s názvem Případ ztracené knihy.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související