Díky síti Center duševního zdraví ubude až 70 % psychiatrických hospitalizací, tvrdí odborník. V čem spočívají jejich výhody?

11. říjen 2022

Centra duševního zdraví pomáhají lidem s duševním onemocněním, aby léčbu zvládli doma. Jsou součástí reformy péče o duševní zdraví. „Lidé mohou do centra docházet, ale velmi často tým dochází přímo za lidmi do jejich běžných podmínek. Domů nebo na pracoviště,“ popisuje koordinátor péče Pavel Novák. „Týmy se teď testovaly i pro lidi s demencí, adiktologické služby i pro forenzní týmy. Je to výhodnější a efektivnější než hospitalizace v psychiatrických nemocnicích,“ dodává.

Centra duševního zdraví za rok a půl pilotního provozu podle ministerstva zdravotnictví pomohla devíti tisícům lidí se závažným duševním onemocněním.

Čtěte také

Zatím v Česku funguje zhruba 30 center duševního zdraví. Dalších devět týmů podporují speciálně děti, seniory nebo závislé. Do roku 2030 by mělo podle plánu reformy péče o duševní zdraví vzniknout zhruba dalších 70 center.

Financování sociální části péče v centrech má mít na starosti resort práce a sociálních věcí. Na navazující služby pro osoby s duševním onemocněním včetně Center duševního zdraví má jít příští rok minimálně 600 milionů korun. V následujících třech letech celkem skoro dvě miliardy korun.

autoři: Petr Král , agf
Spustit audio

Související