Díky němu milujeme Jizerky. Miroslav Nevrlý dostal prestižní ocenění

1. listopad 2017 15:44
Zprávy

Jak nejlépe oslavit získání prestižní ekologické ceny? Vysazením jeřábu. Alespoň tak to udělal už čtyřiaosmdesátiletý liberecký přírodovědec, cestovatel a spisovatel Miloslav Nevrlý vzápětí po tom, kdy převzal na státní svátek 28. října u Prezidentské chaty v Hraběticích Cenu Ivana Dejmala.

Cenu každé dva roky uděluje Společnost pro krajinu lidem, kteří přispěli svou prací k ochraně přírody a krajiny. Miloslav Nevrlý oslavil cenu vysazením jeřábu. A na předání i pomoc zasadit strom přijela řada ochránců přírody z celé země. 

Pomoc chtěli skutečně všichni. Ale šlo to rychle, čerstvý nositel Ceny Ivana Dejmala nevysazoval strom do lesa poprvé. „Na Jizerce jsem zasadil dva jeřáby, jeden před svým domem, tento bude čtvrtý,“ řekl. 

Tak a ještě přidělat dřevěný plůtek proti okusu a hotovo. Keramická cena Ivana Dejmala teď putuje do rukou Miloslava Nevrlého. František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny, vysvětluje, proč autora oblíbené Knihy o Jizerských horách na cenu navrhl. „On je o mě ikona ochrany a poznání Jizerských hor,“ řekl. 

Ivan Dejmal byl v minulém režimu ekologický disident a po Sametové revoluci ministr životního prostředí. Paní Kateřina Dejmalová vysvětlila, že cena se dává za celoživotní práci nebo za nějakou mimořádnou událost. „A já si myslím, že Miloslav Nevrlý pro Jizerské hory pracuje desítky let a že je to zasloužená cena,“ dodala. 

Miloslav Nevrlý dostal cenu za celoživotní práci a za to, že popularizací Jizerských hor vlastně přispěl k jejich ochraně. A záchraně. Autor řady knížek se sice brání, že si cenu nezaslouží, ale přiznává, že v Jizerkách zná už téměř každý metr. 

„Je to už 60 let, co jsem se přestěhoval z Prahy do Liberce, tak jsem si prošel všechna místa. Nejmagičtější se mi zdála Velká jizerská louka, dříve zcela nepřístupné místo u státní hranice, vypadala jako indiánská krajina,“ řekl. 

A mimochodem - Miloslav Nevrlý napsal další knihu, tentokrát o své lásce k ornitologii. 

Spustit audio

Související