Devítiletá Kája z Mníšku je po nehodě upoutaná na lůžko. Lidé pro ni pořádají sbírku

25. září 2018

Třeťačku Karolínku z Mníšku u Liberce na konci července srazilo auto. Holčička byla v kritickém stavu, lékařům se ji podařilo zachránit. Její maminka má ale finanční problémy. Je samoživitelka a pečuje ještě o svou nemocnou matku.

Nemocnice v Motole matce dívky poskytla ubytovnu zdarma, a tak je většinu času se svou dcerou v Praze. Karolínka má jizvy na hlavě a stále ochrnutou levou polovinu těla. Je ale velmi statečná.

„Ahoj, to jsem já, Kája, stýská se mi po vás. Přijdu zase do školy. Je to docela dobrý, akorát když se hýbe levou nohou, strašně to bolí,“ říká statečná dívka.

ARO, JIP a intenzivní rehabilitace

Devítiletá Karolínka leží na lůžku na neurochirurgii Motolské nemocnice v Praze, je s ní i její maminka Kristýna Hanicová: „Jsme tu dva měsíce, z toho měsíc byla na ARU, pak na JIP. Čekáme, až ustane otok mozku, snažíme se rozcvičit levou stranu, Kája musí pravidelně rehabilitovat.“ Dívka zatím nemůže chodit, má tříštivou zlomeninu, zatím bude jezdit na invalidním vozíku. Karolínina maminka je samoživitelka.

Karolínka s maminkou

Škola založila transparentní účet

Zatímco je Karolínka v pražské nemocnici, v Liberci pro ni organizují pomoc. „Naše škola založila sbírku nazvanou Pomoc Karolínce. Podnět přišel od rodičů i od učitelů, paní ředitelka zajistila transparentní účet,“ říká Eliška Handšuhová, zástupkyně ředitelky ZŠ Oblačná v Liberci. Číslo účtu na podporu Karolínky je na webových stránkách ZŠ Oblačná.

Pomoct Karolínce může každý. Rodina bude muset vyřešit i byt. Ten současný je totiž ve třetím patře bez výtahu.

autor: Lucie Fürstová

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.