Devatenáct Kamenů zmizelých připomene oběti holokaustu na osmi místech v Liberci

17. srpen 2016

Dva pamětní Kameny zmizelých 17. srpna ozdobily prostor před budovou Divadla F.X. Šaldy v Liberci. Židovská obec jich dalších sedmnáct rozmístí po celém městě. Kameny připomenou oběti holokaustu.

Kameny zmizelých, takzvané „stolperstainy“, připomínají lidi, kteří zemřeli ve vyhlazovacích táborech v době 2. světové války. Jde o betonové kostky, potažené mosazí, na kterých je jméno člověka, který na daném místě žil nebo pracoval.

V Česku se první Kameny zmizelých objevily už v roce 2008 v Praze a v Kolíně. Inspirací jim byly podobné kameny v Německu. Dnes jsou vidění také v mnoha dalších městech, například v Olomouci, Ostravě, Teplicích nebo v Třeboni.

V Liberci před 2. světovou válkou žilo přes 14 000 Židů, jen 24 z nich válečné hrůzy přežilo.

Kameny zmizelých v Liberci

Kameny u divadla jsou věnovány vzpomínkám na ředitele divadla a dirigenta Friedricha Sommera a na ředitele divadla Oskara Basche.

Na jiných sedmi místech v Liberci bude položeno dalších sedmnáct Kamenů zmizelých připomínajících zavražděné členy židovských rodin Freundových, Königsteinových, Steinerových, Bendových, Fischlových, Ledererových a Taussigových.

autor: Eva Malá
Spustit audio