Dětství i roky s Václavem Havlem. Jan Šolc vydává své paměti

5. prosinec 2018

Liberecký vysokoškolský pedagog a bývalý spolupracovník Václava Havla je autorem memoárů s názvem Žít v Liberci – Vzpomínky.

Z memoárů Jana Šolce. Vpravo fotografie Šolcovy babičky, která se svému milovanému vnukovi věnovala vždy na 100 %

Knižní dárek si nadělil ke svému životnímu jubileu. V knize se vrací ke svému dětství a zastaví se i nad historickými milníky Československa. Původně Jan Šolc paměti psát nechtěl. „S těmito mými memoáry jsem vůbec nepočítal. To jsme si s Medkem a Láďou Špačkem, když jsme šli k Havlům na zahradu, řekli, že to nepřipadá v úvahu, že by to byl malér a Medek pravil ‚žena mi to zakázala, že by to bylo básnění‘,“ vzpomíná Šolc a s úsměvem pokračuje: „A pak mi bylo sedmasedmdesát a už se objevila taková ješitnost a rozhodl jsem se.“

Jsem starší než druhá světová válka.
Jan Šolc

V Šolcových memoárech nechybějí ani vzpomínky na V. Havla

Čtenáři v knize najdou bezmála celé dvacáté století, říká s úsměvem Jan Šolc: „Jsem starší než druhá světová válka.“ Důslednou prvočtenářkou publikace byla i pedagogova manželka.  Jan Šolc svou knihu vzpomínek pokřtí v pátek 7. prosince v 17 hodin v liberecké Krajské vědecké knihovně.

Rané dětství Jana Šolce. Fotografie z publikace Žít v Liberci – Vzpomínky
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.