Děti z Dlouhého Mostu na Liberecku se bojí chodit do školy. Chybí jim chodník a přechod pro chodce

20. listopad 2014

Děti z Dlouhého Mostu na Liberecku se bojí chodit do školy. Cesta totiž není bezpečná. Na hlavní silnici přes obec chybí chodník a školáci navíc musejí při cestě do školy přecházet koleje. Proto žáci spolu rodiči, učiteli a dopravními experty vypracovali mapku nebezpečných míst a předali ji starostce. Vedení školy teď doufá, že mapka neskončí v šuplíku.

„Když se jde od nás, tak tam nahoru není žádný chodník, a obzvlášť tady už skoro u školy, tady je to docela nebezpečný,“ říká Zuzana Pešáková, jedna z maminek, a dodává: „Chtělo by to chodník, ale kde? Ty baráky jsou tady tak na sebe nalepený… Ale určitě by to bylo lepší, to jo.“

Zuzana Pešáková má na základní škole na Dlouhém Mostě dvě děti. Nejklidnější je, když je přiveze na vyučování autem, ale to je jen výjimečně. Stejné pocity mají ostatní rodiče, proto učitelky společně s dětmi vypracovali velkou mapu nebezpečných míst.

Děti se chodit do školy bojí

„Když tady není chodník, tak je to docela špatný, protože tady jezdí hodně aut, a už jsem několikrát zažila, že tady jezdí hodně rychle a právě na to tady máme i ten měřič kilometrů v hodině,“ vysvětluje žákyně Kačka.

Kačce chybí chodník a vnímá i to, že ne každý řidič na světelnou výzvu s překročenou rychlostí reaguje sešlápnutím brzdy. Tonda upozornil během kreslení mapy i na další nebezpečná místa.

„Povídali jsme si o tom, jak je cesta do školy nebezpečná a kreslili jsme mapku a do ní nebezpečná místa. Třeba, že tady není chodník, nebo že přecházíme koleje, tam totiž začne trochu pozdě houkat ten semafor, a taky tam kousek jsou vrata, ty jsou vždycky otevřený a běhá tam německej ovčák. No taky tady jezdí rychle auta.“

Škola se zabývala dopravní situací na Dlouhém Mostě intenzivně zhruba rok, říká ředitelka Iva Poršová. Největší zásluha patří samotným dětem.

„Ve spolupráci s rodiči nám vyplnili dotazníky, a tam vlastně uvedli, co jim při jejich cestě do školy připadá nebezpečné, jestli je rodiče vozí autem, nebo chodí pěšky a tak dále,“ komentuje situaci Poršová.

Dotazníky a mapky předala škola dopravnímu expertovi. Ten vypracoval studii, ze které jasně vyplývá, že v obci chybí chodník. Děti proto do finální verze studie pro obecní úřad nakreslili svoje nápady, jak problém vyřešit.

„Děti si nakreslily svoje chodníky, ale to byl perníkový chodník, se smajlíky, vtipný chodník, chodník v barvách vlajky České republiky, takže až tak si myslím, že se to obci nepodaří až takhle, ale my jsme to jako škola paní starostce předali,“ konstatuje ředitelka školy.

Obec o problému ví, ale chybějí peníze

Nezávislá starostka Dlouhého Mostu zvolená za ČSSD Běla Ivanová chce na základě studie od dětí nechat co nejdřív vypracovat projektovou dokumentaci.

„Nejradši bychom ještě v příštím roce podle té projektové dokumentace nechali udělat stavební povolení, no a potom hned požádali o nějaké prostředky z dotačního programu,“ uvažuje Ivanová.

Peníze obci samotné chybí, bude tedy muset počkat na dotaci, a to může trvat měsíce, ale i roky.

autor: sas
Spustit audio