Děti v Česku zažijí Noc s Andersenem. V Turnově chystají pohádkový průvod městem

29. březen 2019 08:48

V některých knihovnách budou moci strávit děti celou dnešní noc s knihami. Nejen že vedle nich budou spát, ale zažijí i večerní čtení. Díky další Noci s Andersenem.

Dánský autor pohádek Hans Christian Andersen by oslavil narozeniny 2. dubna. Cílem Noci s Andersenem, která se koná vždy kolem tohoto data, je podpořit dětské čtenářství. První Noc s Andersenem uspořádali v roce 2000 knihovně v Uherském Hradišti.

Noc s Andersenem v Českém rozhlase se vydařila

Divadlo Vojty Vrtka

Letošní pohádkové noci v Českém rozhlase se zúčastnilo téměř 120 dětí.

Hororová prohlídka sklepení v Doksech

Neznamená to ale, že se budou číst jen pohádky tohoto autora. Každá knihovna mívá jiné téma. Třeba v Doksech to pojmou trochu strašidelně, děti čeká hororová prohlídka sklepení, diskotéka, ale nebude chybět pohádka na dobrou noc. V České Lípě představí literární a komiksovou postavu Ferdy Mravence, v Jablonci nad Nisou to budou tituly Petra Síse. Zapojí se ale i některé menší knihovny, například v Jablonném v Podještědí.

Sázení stromu Pohádkovníku v Turnově

Velkolepě pojali letošní Noc s Andersenem v Turnově. Tématem jsou nejen knihy dánského autora, ale taky pohádky a pověsti Českého ráje. Připravili Pohádkový průvod městem, a to v podvečer – od knihovny v Jeronýmově ulici vyrazí v 18 hodin. Na účastníky čeká sázení stromu Pohádkovníku.

V Liberci se připojí dětské oddělení a pobočky krajské vědecké knihovny v Machníně, Kunratické a Vesci.

V Krajské vědecké knihovně v Liberci strávilo Noc s Andersenem šestadvacet malých čtenářů
autor: Jan Charvát
Spustit audio