Děti samoživitelky z Liberce obdaroval cizí muž z Prahy. O jejích problémech slyšel v rozhlase

24. prosinec 2020 09:58

Český rozhlas pomáhá o Vánocích propojovat lidi. Například pan Jursík z Prahy díky němu pomohl pro něj neznámé samoživitelce z Liberce. Udělal jí radost, přestože ji vůbec nezná. Poslal jí poštou velký balík s vánočními dárky pro její dvě děti.

„Je tam pro syna Technik lego a pro dceru panenka – miminko s lahvičkou. A pán byl tak hodný, že do té krabice zabalil stovkové stravenky za dva tisíce korun. Mě to tak dojalo, až jsem brečela. Fakt na to nejsem zvyklá,“ popsala třiatřicetiletá paní Jana.

Normálně pracuje na půl úvazku, letos ale kvůli koronaviru o většinu pracovních příležitostí přišla. Největší výdaje má za běžné životní potřeby jako třeba jídlo, stravenky proto velmi ocenila.

Čtěte také

Vánoční dárky pro devítiletého Jirku a čtyřletou Elišku poslal z Prahy Pavel Jursík, který o problémech její rodiny slyšel v rozhlasové reportáži.

„Kontaktoval jsem přes Twitter Český rozhlas, kde jsem zjistil kontakt na tuto paní a domluvil jsem se s ní, co by potřebovala, protože jsem nevěděl, jak jinak pomoct, než koupit konkrétní dárky. Pomáhat druhým lidem je asi jediná věc, která mi poslední dobou dělá radost. Věřím, že když si lidi dají navzájem dobro, tak se to bude vracet celé společnosti zpátky,“ uvedl dárce Pavel Jursík.

Nelehkou situaci samoživitelů v Česku letos komplikuje epidemie koronaviru. Podle Asociace neúplných rodin nemá až osmdesát procent z nich našetřené žádné peníze na vánoční dárky. Rodičům v nouzi proto pomáhají neziskové organizace, velké podniky, a jak vidíme na příkladu Pavla Jursíka, tak i jednotlivci.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související