Desnou zní motorové pily. Dřevosochaři mají plné ruce práce

10. květen 2018 08:35

Pod rukama umělců vznikají v těchto dnech v Desné na Jablonecku dřevěné sochy. Některé připomínají sovy, jiné lidské postavy, například taneční pár.

Jedenáct dřevosochařů tvoří svá díla pomocí motorových pil, což je pro desenské sympozium typické už několik let. Letos se totiž koná už posedmnácté. Zmínili jsme některá díla, a už z toho výčtu je zřejmé, že letos žádná tematická omezení pro autory nejsou. V Desné pracují od pondělí, konkrétně na zahradě Riedlovy vily.

Prodej dřevěných soch v Desné vynesl peníze pro Český červený kříž

Sochař při práci

Celkem sedmdesát dva tisíc korun získá Oblastní spolek Českého červeného kříže. Peníze z aukce dřevěných soch letošního Sympózia v Desné na Jablonecku poslouží zejména na program pro děti z mateřských škol Doktorů se nebojíme nebo na ozdravný pobyt seniorů.

Sochy nezůstanou na místě, ale vydraží je v sobotní aukci. Vybrané peníze z prodeje půjdou na obnovu hrobky tamního sklářského magnáta, říká organizátorka Lenka Neumannová: „Výtěžek z letošního sympozia by měl být částečně věnován na opravy Riedlovy hrobky a současně by měl přispět na rozvoj cestovního ruchu v oblasti vodní nádrže Souš.“

Kromě dražby je ale taky na programu projekce filmu, který ukáže letošní zajímavosti i výrobu soch.

Hrobku vybudoval na konci 19. století liberecký stavitel Adolf Bürger. Jsou v ní ostatky příslušníků sklářského rodu Riedelů, který působil právě na Jablonecku. Loňský výtěžek putoval na obnovu kostela Nanebevstoupení Páně v Desné, v minulých letech také podpořil nejrůznější neziskové organizace.

autor: jch
Spustit audio