Den a noc na Jizerce, v oblasti tmavé oblohy. Vidět jsou tisíce hvězd

Astronomové pořádali v sobotu na Jizerce tradiční akci, při které mohli lidé pozorovat sluneční skvrny a protuberance, Měsíc, planety, hvězdy i mlhoviny.

Děti i dospělí právě poslouchají přednášku astronoma Pavla Suchana. Dozvídají se, jak vhodným osvětlením zabránit tzv. světelnému smogu, který nás ruší ve spánku a kvůli kterému ve městech navíc skoro nevidíme hvězdy. Kolem Jizerky byla před časem vyhlášena oblast tmavé oblohy. K této ochraně hvězdné oblohy se dobrovolně přihlásily místní obce a díky tomu se lidé mohou v Jizerských horách víc kochat noční oblohou.

„V tom úplně přirozeném prostředí bez špetky umělého světla jsme schopni vidět tři tisíce hvězd. Ve velkoměstech už je to třeba jenom stovka. Mléčná dráha uprostřed Liberce vidět není,“ říká astronom Pavel Suchan.

Po přednášce se všichni hrneme k dalekohledům. „Máme štěstí, že můžeme pozorovat sluníčko,“ má radost Martin Gembec z Planetária liberecké iQLANDIE.

Den a noc na Jizerce je zábavně vzdělávací akce pro celé rodiny

Pozoruje se i noční obloha. „Saturn, Jupiter, Neptun a nějaké galaxie andromedů, mlhoviny. Andromeda je celá galaxie, vidíme tam vlastně seskupení hvězd, takže jakoby okrajové hvězdy, ale ten střed je celý zaplněný,“ vysvětluje člen Klubu astronomů Liberecka Ladislav Šilhán.

Na přednášce astronoma Pavla Suchana

Bez dalekohledu lze teď pozorovat meteorický roj Perseid. „Když to řeknu poeticky, tak je to smrt velmi malé částečky meziplanetární hmoty, odborněji se to dá říct, že to je srážka země s velmi drobným kometárním materiálem, tak zvanými meteroidy, ale o rozměrech zrnka písku, které se rychlostí 59 kilometrů za sekundu sráží se Zemí. A protože Země má kolem sebe vzdušný obal, tak létají do atmosféry a ta obrovská rychlost způsobí, že doslova shoří. A my vidíme světelný úkaz, kterému říkáme meteor,“ dodává Pavel Suchan a připomíná, že s Perseidami, v uvozovkách s padajícími hvězdami, lze prožít romantické chvíle i dnes v noci a po druhé hodině ranní je můžeme pozorovat až do 12. srpna.

Spustit audio

Související