Dejte letos padlí na okrasných rostlinách stopku. Vsaďte na prevenci

28. duben 2022

Vloni v létě to možná i u vás na zahradě vypadalo, jako by listy měsíčku lékařského a floxů někdo posypal hladkou moukou. Že by nějaká choroba? Ano, na Slovensku pro ni mají výstižné pojmenování: múčnatka. U nás bílému povlaku na listech říkáme padlí.

Padlí (Erysiphales) je řád vřeckovýtrusných hub. Zahrnuje jedinou čeleď, do níž je řazeno množství hospodářsky významných parazitických hub. Jako padlí označujeme nejen tyto houby, ale i onemocnění, které způsobují. Padlí na okrasných rostlinách se objevuje při výrazných rozdílech mezi denními a nočními teplotami. Důležitá je prevence.

Soutěžte do konce dubna o zahradní traktůrek v hodnotě 90 000 Kč!

Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář říká: „Padlí je ektoparazit, pokrývá rostliny zvenku. Dovnitř listů, případně plodů, moc neproniká. Bílý povlak na listech se postupně mění v hnědý až černý. Vzhledem k tomu, že se tvoří na povrchu, poradí si s ním fungicidy. Tam, kam přípravek dopadne, tam likviduje nebo chrání. Ideální je okrasné rostliny preventivně ošetřit přibližně týden předtím, než se na nich vloni padlí objevilo.

Padlí na floxech

Padlí zpravidla vídáme u trvalek a letniček ve druhé polovině léta, kdy se výrazně liší denní a noční teploty, je vysoká vzdušná vlhkost. Pro porovnání, u jabloní je výskyt padlí nejčastější na jaře, v době, kdy je suché počasí. U jabloní si můžeme dovolit postižené konce větévek odstřihnout, spálit. Okrasné rostliny ošetřujeme. Nebo jdeme cestou výběru odrůd, druhů rostlin, které padlím moc netrpí. Rozhoduje i umístění rostlin, na průvanu je padlí mnohem méně časté než v místě, kde se vzduch nehýbe.

Spory hub obecně létají vzduchem. I když postižené okrasné rostliny vytrháte a spálíte, nezabráníte tomu, aby se padlí neobjevilo znovu. Měsíček lékařský můžete seříznout a nechat znovu obrůst, nať dát klidně na kompost. Přikryjte ji třeba posekanou trávou nebo vytrhaným plevelem, aby napadené natě nepřispívaly ke zvýšení tlaku choroby a k většímu počtu poletujících spor.“

Spustit audio