Daniel Bína míří na jachtařské mistrovství světa do Švédska

11. červenec 2018 08:10

Jachtař Daniel Bína přišel o paralympiádu v Tokiu. Na další – v Paříži – si musí počkat až do roku 2024. Kvůli chybě mezinárodní federace nakonec jachting na nejbližších paralympijských hrách bude chybět.

Loď řídí rukama

V roce 2016 si handicapovaný jachtař Daniel Bína splnil velký sen. Startoval na paralympiádě v brazilském Riu. Při své premiéře reprezentant Jachtklubu Máchova Jezera obsadil třinácté místo.

S jachtingem začal Daniel Bína v roce 1982

Pomalu začal spřádat plány na hry v Tokiu, jenže Se závodním jachtingem začal Daniel Bína v roce 1982. Nejprve to bylo v juniorské třídě Cadet a následně v lodní třídě Evropa. Jeho kariéru přerušila v roce 1989 autonehoda. Po ní zůstal upoután na invalidní vozík. Přesto se po čtrnácti letech dokázal k jachtingu vrátit. „Startuju na švédské lodi, mám ji upravenou. Zdraví lidé řídí loď nohama, já mám veškeré ovládání vyvedené na ruku.“ 

Vítr umí být velký protivník

Patnáct let po návratu na vodu se může pochlubit řadou úspěchů. Řadí mezi ně například vítězství ve Středoevropském poháru, stal se vicemistrem Belgie, mezi muži ovládl anketu Jachtař roku 2015. Při premiérovém startu na paralympiádě v Riu skončil třináctý. Ve výčtu cenných umístění může pokračovat také za poslední rok. „Třeba jedenácté místo na Mistrovství světa, mezinárodní mistr Rakouska a teď čerstvě osmička z mistrovství Evropy,“ popisuje sportovec.

Letošní vrchol má před sebou. Ve Švédsku mistrovství světa kategorie open. Spolu se zdravými jachtaři. Věří, že se jim znovu dokáže minimálně vyrovnat. „Hodně záleží na podmínkách a větru. Když výrazně stoupá, pak se hendikep projeví,“ vysvětluje Daniel Bína.

Sport hendikepovaných ale nemá věkové omezení, a tak Daniel Bína může vyhlížet paralympiádu 2024 ve Francii.

Letošní vrchol má před sebou. Ve Švédsku mistrovství světa kategorie open
autor: ppe