Další krok uvolňování: otevírají se zahrádky, setkávat se může víc lidí. Co je třeba respektovat?

17. květen 2021

Vláda díky zlepšení situace okolo šíření koronaviru povolila otevření zahrádek restaurací, kaváren nebo barů. Pro návštěvu zahrádky je ale potřeba mít potvrzení o očkování proti nemoci covid-19, o jejím prodělání, anebo negativní výsledek testu na koronavirus. „Každý z nás by měl být zodpovědný a dodržovat opatření. Kontroly budou ze začátku časté a přísné,“ myslí si prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Na zahrádky s potvrzením

Pro provozování zahrádek platí přísné podmínky: spolu smí sedět u stolu maximálně čtyři hosté s výjimkou členů jedné domácnosti. Mezi stoly musí být rozestupy a hlavně je nutné mít potvrzení o očkování, o prodělání nemoci covid-19, nebo negativní test na koronavirus.

Provozovatelé restaurací nejsou od toho, aby lustrovali zákazníky, ani provozně to nejde zajistit. Kontroly budou na policii a hygieně,“ upřesňuje Stárek.

Restauratéři musí také zajistit dostatečné rozestupy mezi stoly, dostatečnou vzdálenost od kolemjdoucích nebo ulice. „Doufáme, že města budou vstřícná a umožní provozovnám zvětšit zábor. Odstup od komunikace je složitější, v případě zahrádek přímo na chodníku to může být zásadní omezení, ale uvidíme, jak to dopadne v praxi,“ uvažuje šéf restauratérů.

Uvolnění společenského života

Uvolňují se také pravidla společenských aktivit. Setkat se smí deset lidí uvnitř a padesát venku. Všichni musí mít nasazený respirátor, nebo roušku s vyšší ochranou. A taky je potřeba, aby byli všichni otestovaní, případně aby za sebou měli kompletní očkování proti koronaviru, případně nemoc covid-19 prodělali v posledních devadesáti dnech.

Na celém vnitřním sportovišti smí být maximálně deset osob. Na jednu osobu musí vycházet patnáct metrů čtverečních plochy. Je možné trénovat ve skupinách po dvou – takže třeba bojové sporty ve dvojici, volejbalový trénink, povolené je i tančit v páru.

Je také možné cvičit jógu, pilates nebo jiné skupinové cvičení, při kterém je každý na své podložce. Nutností jsou dvoumetrové rozestupy. Při cvičení je potřeba mít nasazený respirátor nebo roušku s vyšší ochranou. Výjimku mají jen trenéři a ti, co se připravují na nějakou soutěž nebo zápas.

Zoologické zahrady a školy

Zvětšuje se také počet lidí, kteří mohou navštívit venkovní expozice zoologických a botanických zahrad. Otevřou se až na padesát procent obvyklé kapacity. Ministerstvo zdravotnictví ale doporučuje zahradám, aby měly k dispozici rezervační systémy pro vstup do areálů a lidé se nehromadili před pokladnami ve frontách.

Všechny děti z prvního stupně se také vrací do základních škol bez rotační výuky. Do lavic se vracejí v některých regionech i všichni žáci z druhého stupně a studenti nižších ročníků víceletých gymnázií.

Žáci už berou testování jako samozřejmost, většina s tím nemá žádný problém. Některé školy přecházejí z antigenních testů na PCR formou takzvané velké zkumavky: odeberou se vzorky slin z celé třídy a teprve v případě, že by vykázaly pozitivní přítomnost covidu-19, otestuje se každé dítě zvlášť.

autoři: Petr Král , Anna Macků , Šárka Škapiková ,
Spustit audio

Související