Dagmar Ruščáková: Hodinová zima

5. únor 2023

Ráno jsem vykoukla z okna, a zjistila, že nasněžilo. Nečekala jsem na nic a honem vyrazila ven - odhrnout sníh a vzít psa na vycházku. Kdo ví, jak dlouho to vydrží! 

Dýchala jsem mrazivý vzduch, užívala si křupání sněhu pod nohama, a naše bílá vlčice běhala nadšeně po louce sem a tam, skákala kolem mě jak kůzle, a nakonec se ve sněhu pořádně vyválela. Jako by i ona věděla, že odpoledne bude nejspíš zase jen bahno.

Čtěte také

Je to už šest let, co tady u nás pod horami napadal dostatek sněhu a vydržel natolik, aby bylo možné připravit lyžařské stopy. Přitom zdejší lidé jsou ochotni vyrazit ven na běžkách už ve chvíli, kdy to aspoň nedrhne o trávu, nečekají na ideální podmínky! Jenže co naděláme, poslední roky máme hodinové zimy.

Pokud ve středu nasněží, nemáte jistotu, jestli bude sníh ještě i o víkendu. Většina malých dětí si mimo hory na sníh vlastně ani nemůže pořádně zvyknout. Chybí ty pravidelné hodiny svobodného sáňkování, bobování a hraní si ve sněhu, díky kterému se člověk naučí znát všechny jeho podoby - od čerstvého prašanu až k tvrdému jarnímu firnu.

Absence trvalejší sněhové pokrývky ve středních polohách znamená, že třeba lyžování rychle mizí z pozice dovednosti, kterou by měl umět každý; jako jsou třeba plavání a jízda na kole.

Čtěte také

Pokud je nutné jezdit za lyžováním na vysoké hory, stává se pro spoustu rodin dříve běžný sport extrémně náročným koníčkem - na čas i peníze.

V této souvislosti tak nějak nechápu, proč školy vlastně trvají na lyžařských kurzech. Možná by byla praktičtější podpora plavání!

Díky bruslení na zimních stadionech a veřejných kluzištích s umělým chlazením, se děti mohou spolehnout aspoň na jednu z aktivit, které dříve dělaly zimu nejen snesitelnou, ale i zajímavou a zábavnou. I když… ke svobodným hrám ve sněhu to má aspoň z mého pohledu daleko. Ale co už, když máme hodinové zimy?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.