Cyklisté z Lípy do Boru a naopak pojedou bezpečněji. Už se na tom pracuje

Cyklostezku, která odvede cyklisty z frekventované a nebezpečné silnice I/9, připravují společně Česká Lípa a Nový Bor.

Česká Lípa teď vybrala projektanta. Dokumentaci pro stavbu by měla zpracovat firma Advisia a radnici přijde na 480 tisíc korun, na její přípravu získalo město dotaci z Libereckého kraje. Projektová dokumentace by měla být hotová na jaře příštího roku, řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

„Do doby pro zpracování projektu není zahrnuta lhůta správního řízení pro vyřízení stavebního povolení ani doba nutná pro výkup potřebných pozemků,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO). V místě, kudy by měla cyklostezka vést, město nevlastní téměř žádný pozemek. „Doufejme, že se podaří se všemi majiteli domluvit rozumně a během krátké doby, aby mohla cyklostezka vzniknout co nejdříve,“ dodala starostka, která věří, že za tři roky by město mohlo začít stavět.

S přípravou cyklostezky začal před dvěma lety Nový Bor, Česká Lípa se k projektu přidala. Obě města společně financovala vypracování vyhledávací studie. Projektová kancelář Vaner nabídla tři varianty, nejkratší je dlouhá 5,7 kilometru a nejdelší devět. Přednost dostala ta nejkratší, která hlavní silnici kopíruje. O stavbu se města podělí.

„Cyklotrasa má plnit hlavně dopravní funkci, tedy sloužit především obyvatelům obou měst a obcí podél trasy k cestě do práce, do školy,“ řekl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

Prioritou projektu je podle něj zajistit bezpečné spojení mezi Novým Borem a Českou Lípou a odvést cyklisty z přetížené silnice. „Denně po ní projede 16 tisíc aut a nám se tam pohybují děti, chodci, cyklisté,“ dodal.

Ve směru z České Lípy na Nový Bor povede cyklostezka po levé straně. V České Lípě bude začínat na křižovatce Dolní ulice se silnicí I/9 ve „Starých Ladech“, končit bude na začátku obce Pihel, u křižovatky s účelovou komunikací před autobusovou zastávkou. Zbylý úsek do Nového Boru bude financovat sousední město.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související