Cyklisté u Bedřichovské přehrady jezdí do zákazu vjezdu. Policie tam rozdává pokuty

16. září 2017

V Jizerských horách není mnoho míst, na která cyklisté nesmí. Jsou ale taková, jízdu na kole na nich zakazují značky. Ta je třeba před vstupem na haťové chodníky vedoucí podél přehrady na Černé Nise. Mnozí cyklisté ale zákaz nedodržují.

U Bedřichovské přehrady vjíždějí cyklisté nejen na dřevěné chodníky, ale i na hráz přehrady, která je kvůli rekonstrukci uzavřená. Hrozí jim za to přitom pokuta. Neukázněných cyklistů jsou tam desítky.

„Tak cedule jsem si určitě všiml, ale přiznám se, že tento zákaz tak trochu porušuji. Většinou po těch lávkách na kole jedu, ale když vidím, že přede mnou jde nějaká rodinka nebo něco, tak z toho kola slezu a samozřejmě si ho vedu vedle sebe, abych se jim vyhnul. Myslím si, že ten zákaz tady porušuje tak polovina cyklistů. Nevím vlastně nevím, proč ten zákaz tam je,“ vysvětloval jeden z cyklistů, jak se s kolem dostal za zákaz vjezdu. V chráněné krajinné oblasti kolem Bedřichovské přehrady tak někteří cyklisté jezdí, mnozí je ale spořádaně vodí vedle sebe.

Zákaz jízdy na kole u Bedřichovské přehrady

Své o tom ví i hrázný přehrady na Černé Nise Petr Noswitz. Problémy mezi cyklisty a chodci jsou na haťových chodnících prý docela časté.

„Potkávají se tam cyklisté, chodci, maminky s kočárky, nedej bože invalida. Možná šedesát sedmdesát procent cyklistů sleze, ale těch třicet procent nesleze. Chovají se většinou arogantně a agresivně. Dochází tady i k fyzickým potyčkám, kdy si to chodci nechtějí nechat líbit, cyklisté také ne. Myslím, že stejné problémy má i horská služba na částech Jizerských hor,“ popsal situaci na pěších trasách kolem přehrady hrázný Petr Noswitz.

Za pravdu mu dává horský záchranář Tomáš Prchal, který umístění zákazových značek obhajuje.

„Po Jizerských horách není moc míst nebo cest, do kterých by se omezoval vjezd cyklistům. A když už tam jsou ty značky, tak tam jsou většinou z nějakého důvodu, třeba šíře chodníků nebo sklonu komunikace nebo zvýšeného pohybu turistů. Tak aby se jedni nebo druzí neohrožovali,“ vysvětlil horský záchranář Tomáš Prchal.

A protože jezdící po haťových chodnících podél přehrady nejsou výjimkou, jezdí na místo také policie. A docela často rozdává pokuty.

autor: sas
Spustit audio