Cyklisté se můžou těšit. Kraj získal peníze na dostavbu cyklotrasy Odra - Nisa

Ze Státního fondu dopravní infrastruktury dostalo hejtmanství 13,6 milionu korun. Na dostavbu posledního 800 metrů dlouhého úseku od Bílého Kostela směrem na Chotyni teď hledá dodavatele.

Trasa by měla být dokončena ještě v letošním roce, České tiskové kanceláři to řekl náměstek hejtmana Jan Sviták ze Starostů pro Liberecký kraj. Cyklotrasa Odra-Nisa je dlouhá zhruba 590 kilometrů a vede od pramene Nisy v Nové Vsi v Jizerských horách a přes Polsko a Německo až k Baltu. Úsek kolem Chotyně bude podle Svitáka nad finanční možnosti obce, proto se ho rozhodl financovat kraj. „Je to usek velmi komplikovaný, protože obchází skálu, kterou bude třeba částečně odstřelit," řekl Sviták.

Mapa Cyklotrasy Odra-Nisa

Na hledání trasy pracovala obec několik let, dostavbu komplikovali vlastníci pozemků. Podle vedoucího krajského odboru dopravy Jana Čápa by úpravou měl projít také navazující úsek trasy. „Kraj převzal od obce Bílý Kostel i projekt na navazující úsek, kde je povrch v prašném provedení. Projekt je z roku 2016, a tak ho letos musíme aktualizovat. V příštím roce po dokončení tohoto posledního úseku bude, položen asfalt i na té navazující části," řekl Čáp.

Greenway Jizera by se mohla rozrůst - až do Železného Brodu nebo do Svijan

V současné době je v Libereckém kraji zhruba 250 značených cyklotras a stezek, dohromady je to více než 2200 kilometrů. K nejvytíženějším patří Greenway Jizera, ale také Jizerská magistrála, Singltrek pod Smrkem, trasy kolem Máchova jezera nebo v Českém ráji. I když cyklotras přibývá, cyklisté často využívají už existující komunikace. Snahou je proto cyklisty od motorové dopravy oddělit. Po dokončení cyklotrasy Odra - Nisa bude možné bezpečně mimo frekventované komunikace na kole dojet až k česko-německé hranici.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související