Cyklisté i nepovolená ohniště. Za ničení přírody hrozí v Českém ráji pokuty

13. květen 2018

Ochránci přírody v Českém ráji začínají mít v letošní sezóně problémy s cyklisty, kteří nedodržují zákazy vjezdu do chráněných oblastí. Rozdali už i první pokuty za rozdělávání ohňů mimo vyhrazená místa.

Cyklisté často vjíždějí do oblastí určených jen pro pěší. Vyjeté stopy od kol nově objevili turisté ve skalním bludišti Kalich-Chléviště a nahlásili to strážcům. Jak upozorňuje vedoucí Chráněné oblasti Český ráj Jakub Čejka, neukázněným cyklistům hrozí pokuta za ničení přírody.

 „Je to především narušování půdního povrchu, likvidace vegetačního krytu. Hrozí nebezpečí, že potom v těch vyježděných kolejích se valí voda při přívalových deštích a dochází tam k vymílání,“ vysvětlil vedoucí CHKO Český ráj Jakub Čejka.

Prachovské skály

Strážci přírody už také letos udělili první pokuty za nepovolené rozdělávání ohňů. Kromě možného požáru můžou ohniště mimo vyhrazená místa způsobit řadu problémů.

 „Je to jednak poškozování skalního reliéfu, protože většinou je to vázaný na nějaké prostory jeskyní nebo převisů. Potom dochází k poškozování vegetace, která je vázaná na ty skalní stěny. Také dochází k rušení netopýrů nebo nějakých dalších organismů,“ vysvětlil ochránce českorajské přírody Jakub Čejka.

autoři: Ivana Bernáthová , mib
Spustit audio

Související