Cukrovka se stále častěji objevuje i mezi mladšími ročníky. Její latentní stav mohou včas objevit preventivní prohlídky

26. září 2018

Cukrovka je jednou z nejčastějších civilizačních chorob. Toto onemocnění si v počátečním stadiu vůbec nemusíme uvědomovat a navíc je možné jí v raném stadiu velmi dobře léčit. Preventivní prohlídka je klasická diagnostika latentních chorob, mezi něž cukrovka zcela jistě patří. Bohužel, preventivní prohlídky často podceňujeme. I to je důvod, proč společně s nezdravým způsobem života stále více lidí cukrovkou onemocní. O radu jsme požádali MUDr. Petra Grenara.

Cukrovku může zavčas zjistit preventivní prohlídka. Proč i přesto počet pacientů roste?

Problém je ten, že pacienti na preventivní prohlídky nedocházejí. Ještě stále mají pocit, že „proč by chodili k doktorovi, když jim nic není…“. Ale mnoho nemocí je možné řešit dobře pouze, když jsou ještě v latentním stadiu. V případě cukrovky je možné úpravou životosprávy nebo pouze malou medikační dávkou nemoc dlouhodobě udržet pouze v latentním stavu. Tedy ve skrytém stadiu, kdy můžeme s cukrovkou bez problému žít.

Proč je cukrovka v současnosti stále větší hrozbou?

Je to nemoc civilizační, ale byla tu už dříve. Ale co je nové, začíná se projevovat v mladším věku a u vyššího počtu lidí, protože populace má nezdravý životní styl. Máme málo pohybu a vysoký příjem kalorií, což vede k časté obezitě. Ta sice přímo cukrovku nezpůsobuje, ale připravuje pro ní v těle prostředí. Snižuje odolnost organismu proti nadměrné zátěži cukru. A nakonec se zvážená hladina cukru skutečně může objevit.

Jak to přesně v organismu funguje?

Velmi zjednodušeně řečeno…Každý člověk má nastavený organismus na určitou hladinu inzulinu v krvi, kterou produkuje slinivka. Pokud máme svojí váhu, tělo si s cukrem poradí. Pokud máme nadváhu a nezdravou stravu plnou kalorií a cukru, nutíme slinivku, aby produkovala inzulinu více. Tím se může slinivka unavit a ztratit schopnost produkovat inzulin v dostatečném množství. A pakliže nezhubneme a nevrátíme se na váhu, která je pro nás ideální, přestaneme cukr zvládat a začne stoupat glykemie, což už je vlastně cukrovka. Pokud nejdeme k lékaři na preventivní prohlídku nebo si cíleně nenecháme odebrat krev na kontrolu cukru, dlouho o cukrovce vůbec nemusíme vědět. Příznaky se dostaví, když je nemoc již skutečně rozjetá. První příznaky jsou stálá žízeň a časté močení hlavně v noci. Ideální je, pokud se nemoc nenechá dojít ani do prvních příznaků a během preventivní prohlídky se zjistí pouze vyšší hladinu cukru, maximálně ztráty cukru močí. Pak je možné vše včas a dobře řešit.

Co nás tedy čeká, pokud lékař cukrovku včas zjistí?

Pokud se zjistí včas a v latentním stadiu, je to ideální stav. Můžete pak velmi dlouho bez problému fungovat jako tzv. „kompenzovaný diabetik“. Tedy diabetik, který normální hladiny cukru zvládá pouze úpravou životosprávy. V těžších případech je pacient kompenzován spolu s životosprávou také dobře vedenou léčbou. Je potřeba si uvědomit, že když se cukr srovná, tím to nekončí, ale začíná. Je potřeba v léčbě pokračovat po zbytek svého života, abychom se nedostali do dalších komplikací, které jsou již velmi nepříjemné a život ohrožující. Pokud se cukrovka objeví, je to celoživotní nemoc, kterou je nutné mít stále pod kontrolou. Ale zavčas a při dobré kázni pacienta je možné jí mít bez následků pod kontrolou.

 

 

Spustit audio