Čtvrteční Noční linka: Jak zvládáte denní režim v rodině s dětmi, nemáte-li babičku?

3. leden 2019

 Tahle otázka patří samozřejmě mladším posluchačům Noční linky. Spíše bych se měla ptát: „Zvládli by bez vás vaši mladí denní režim?“ Svoji náročnou práci, učit se s dětmi a navíc kroužky?

Mluvila jsem s jednou posluchačkou, která sice svoji rodinu miluje, ale je ze všech úkolů na ni kladených už velmi unavená.

Maminka sice nachystá snídani, tatínek odveze děti do školy, ale potom musí nastoupit babička či děda: vyzvednout děti po obědě ze školy, udělat úkoly na druhý den a potom odvézt jedno do hudební školy, druhé do florbalu, posléze každé vyzvednout. Je to v tomhle případě cesta přes celé město.

Na hodinkách kolem 18 hodin a rodiče ještě v práci. Babička nachystá večeři, počká až se jeden z rodičů vrátí z náročného zaměstnání a teprve potom odjíždí domů, kde padne únavou. Druhý den začíná stejný kolotoč znovu.

Nemyslíte si vy, prarodiče, že těch úkolů vaši mladí na vás kladou příliš mnoho? Zvládáte ještě svoje volnočasové aktivity? Z vašich telefonátů vím, že svoje vnoučata milujete, ale ruku na srdce, nepřipadáte si mnohdy až zneužíváni? A umíte říct ne?

Některé dobře situované rodiny najímají hospodyni a chůvu, ale to je drahá záležitost.

Jak zvládá vaše rodina, má-li prarodiče, děti a malá vnoučata a všechny úkoly, které jsou nejen školní, ale které si mnohdy sami na sebe a své děti kladou rodiče? A potom volají: „Babičko pomoc!“

autor: Marcela Vandrová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.