Čtverečkovaný papír rozložený na sto listů představuje výstava v liberecké Oblastní galerii

30. prosinec 2016

Dílo mladého vizuálního umělce Jana Nálevky představuje liberecká Oblastní galerie. Výstavu s názvem "Případová studie" najdete v prostoru Set galerie, kde je řada výklenků a 22 metrů dlouhá chodba. A právě tu využil výtvarník Jan Nálevka k představení svého díla.

Výstava "Případová studie" je založena na jedné sérii kreseb. "Na každé kresbě je jen jedna linie, jedna čára. Zdánlivě to vypadá jako základní kresebné gesto. U téhle výstavy je ale důležité představit si rozklad úplně obyčejného čtverečkovaného papíru formátu A4, toho nejobyčejnějšího formátu, který máme k dispozici. Každá ta kresba vlastně reprezentuje jednu tu linii, která na čtverečkovaném papíru je," vysvětluje umělecký záměr kurátor výstavy Jiří Ptáček.

Prostor Set galerie umožnil vystavit dílo v dlouhé řadě

Prostor Set galerie tvoří dlouhá chodba a také řada výklenků. Oproti jiným umělcům nevyužil pro své dílo výklenků, ale vystavil ho na protější stěnu chodby. "Ten prostor umožňuje využít jednu dlouhou stěnu k té konkrétní práci. Je to vlastně sto kreseb formátu A4, takže vlastně jen ty kresby samotné, bez těch rozestupů, mají samy o sobě dvacet jedna metrů," popisuje své dílo jeho autor Jan Nálevka.

Na každém papíru je jen jedna vertikální nebo horizointální narýsovaná čára, která protíná celý formát papíru. Každá z linek je přesně na místě, které zaujímá na čtverečkovaném papíru. "Princip je takový, že se jedná o dekonstrukci obyčejného čtverečkovaného papíru. Kdybychom si představili, že by ty kresby byly průsvitné a my bychom je nakupili všechny přes sebe, tak by nám vznikla přesně ta čtverečkovaná struktura," doplňuje Jan Nálevka.

Autor Případové studie Jan Nálevka

Výstava "Případová studie" je na míru vytvořená pro prostor Set galerie a v libereckých lázních bude k vidění do 26. února.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio