Čtete vnoučatům? Přihlaste se do soutěže o nejlepší čtenářskou babičku

V březnu, „měsíci čtenářů“ každoročně knihovníci vyhlašují soutěž o nejlepšího čtenáře. Letos Krajská vědecká knihovna v Liberci cílí na nejlepší čtenářku – babičku. Vítězku krajského kola vyšlou z Liberce do celostátního kola, ta nejlepší si své ocenění převezme v pražském Národním divadle. Babičku může do soutěže nominovat prakticky kdokoliv, třeba vnoučata, děti nebo její přátelé. Musí ale vybrat tu pravou, velkou milovnici knih, která často předčítá dětem.

„Hledáme čtenářskou babičku, která například ráda a hodně čte svým vnoučatům nebo je podporuje ve čtení, často chodí do knihovny, je soutěživá a u nás si půjčuje knihy,“ popisuje ředitelka knihovny Blanka Konvalinková a s úsměvem dodává: „Já se mezi ně můžu počítat, protože jsem taky babička.“ V předchozích ročnících hledali knihovníci pro svou soutěž nejlepší školní třídu plnou čtenářů, vloni to byl čtenářský tatínek. „Jenže tatínků jsme tady na krajském kole měli asi patnáct.“

Odměna za výhru krajského kola? Víkendový pobyt v Praze

Babičku můžou do soutěže přihlásit i vnoučata. „Přihlašovatelem může být kdokoliv. Na našich webových stránkách máme upozornění,“ říká Konvalinková. V knihovně se všechny vybrané babičky zúčastní místního kola soutěže. Nejlepší čtenářské babičky postoupí do krajského kola, které proběhne taky v Liberci. „Soutěž bude pro babičky spíš příjemné posezení spojené s občerstvením a programem, rozhodně nemusí mít strach,“ vysvětluje Konvalinková.

Malý čtenář v dětském oddělení Krajské vědecké knihovny v Liberci

Vítězka regionálního kola pak postoupí do celostátního klání. Vítězství regionálního kola bude znamenat i odměnu. „Výherkyně získá od Svazu knihovníků a informačních pracovníků víkendový pobyt v Praze a bude slavnostně vyhlášena 4. dubna v Národním divadle na vyhlášení cen Magnesia Litera.“

Senioři se v Krajské vědecké knihovně v Liberci můžou přihlásit také do počítačových kurzů, které se týkají třeba facebooku, úprav digitálních fotek nebo přidávání článku na wikipedii. Babičku roku je možné nominovat přímo v knihovně nebo prostřednictvím webových stránek knihovny do 10. března.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio