Čtení na prázdniny si teď dva týdny z liberecké knihovny nepůjčíte

16. červenec 2018 08:34

Ode dneška 16. července je zavřená hlavní budova Krajské vědecké knihovny v Liberci. Místo čtenářů byste tam teď potkali dělníky a údržbáře.

Dělníci a údržbáři budou pracovat na úpravách vnitřních prostor. Knihovna bude zavřená ode dneška celkem 14 dní, znovu se tedy otevře v pondělí 30. července. Částečně ale zůstanou otevřené některé pobočky – třeba Kunratická nebo Ruprechtice. V hlavní budově si čtenáři nebudou moct knížky půjčit, ale můžou je vrátit – do schránky u vchodu, takzvaného biblioboxu. Po skončení odstávky je pak knihovníci zaevidují jako vrácené.

50 tisíc knížek. Liberecká knihovna dělá „inventuru“ a velký úklid

Krajská vědecká knihovna v Liberci

Krajská vědecká knihovna v Liberci je v těchto dnech zavřená, výpůjční pulty zejí prázdnotou a čtenáři si odtamtud žádnou knihu neodnesou. Knihovníci ale dovolenou nemají – naopak. Musejí odvést nejvíc práce za celý rok. Myjí, čistí, počítají, evidují a mimo jiné také přerovnávají fond staré, marxisticko-leninské literatury.

Malování a taky inventura

Dělníci budou pokračovat v mytí fasády a ošetří podlahy, další činnosti vyjmenovává ředitelka Blanka Konvalinková: „Budou se dál natírat lavičky, bude se malovat v kancelářích i v půjčovnách a čeká nás taky revize – každoroční inventura knižního fondu.“

Ani po 30. červenci se ale knihovna nevrátí do plného provozu. Knihy si lidé budou moct půjčovat a vracet jen v pondělí, ve středu a v pátek. Běžná provozní doba knihovny začne platit až 20. srpna.

Další knihovny, které mají v létě zavřeno

Například jablonecká městská knihovna je od 9. července až do konce prázdnin otevřená jen v úterý a ve čtvrtek. Menší pobočky budou zavřené v srpnu, třeba v Kokoníně po celý srpen, pobočky Mšeno a Šumava v základních školách pak celé školní prázdniny. Do českolipské knihovny se čtenáři nedostanou od 30. července do 18. srpna. V Semilech mají otevřeno o prázdninách jen ve středu, ve čtvrtek a v pátek.

Knihy v liberecké knihovně
autor: jch
Spustit audio