Co se bude dít, když se s vámi zastaví lanovka? To nacvičovali horští záchranáři na Ještědu

11. listopad 2021

Cvičnou evakuaci cestujících ze sedačkové lanovky ve skiareálu na Ještědu zkoušela ve středu 10. září horská služba společně s drážními hasiči. Provozovatelé lyžařských středisek musí podle zákona takový trénink zorganizovat minimálně jednou do roka. Drážní inspekce po nedávné nehodě na sousední kabinové lanovce na Ještěd ohlásila v brzké době kontroly dodržování předpisů.

Záchranáři vyšplhali na stožáry sedačkové lanovky na Černém vrchu na Ještědu, pomocí kladky a lan se pak dostali až k figurantům. „Jeden záchranář se musí dostat po laně k těm cestujícím, to znamená na sedačku. A druhý záchranář zůstává na zemi. Jednak jistí a v té druhé fázi spouští cestující z lanové dráhy,“ popsal postup evakuace náčelník Horské služby Jizerských hor David Savický.

„Evakuace na sedačkových lanovkách probíhá tím způsobem, že záchranáři vylezou na sloup a pomocí kladky přejíždějí k sedačce. Pasažéry spouštějí v evakuačních šátcích, to je taková horolezecká technika, na laně na zem,“ upřesnil metodik horské služby Pavel Horký.

Na evakuaci všech cestujících mají provozovatelé lanovek ze zákona dvě hodiny.

Spustit audio

Související