Co nás čeká v roce 2018? Osmičková výročí a nejdůležitější události doma i ve světě

3. leden 2018

Co čeká naši republiku a také svět v roce 2018? Volba prezidenta u nás a v Rusku. Volby do senátu v České republice. Česká osmičková výročí -  např. 100 let od vzniku Československa, 50 let od invaze vojsk Varšavské smlouvy, 100 let od konce I. světové války. Zimní olympijské hry a také Mistrovství světa ve fotbale.

To vše ví a poví politolog Univerzity Hradec Králové Stanislav Myšička. A jak to vidíte v politice v tomto roce. Já bych řekl, že to bude možná hodně veselé a pestré, viďte?
Tak rok 2018 bude opravdu politickými a určitě jinými událostmi nabitý.

Začněme asi nejdřív u nás doma, kde tou stěžejní událostí budou prezidentské volby. První kolo začíná už za pár dní. To bude teprve podruhé, co si lidé u nás budou volit přímou volbou prezidenta republiky.
Pro mě jako politologa je zajímavé nejen to, jak ta volba dopadne, kdo bude volit koho, jaké skupiny obyvatel budou mít jaké preference, ale je zajímavé sledovat i ten rozdíl ve volební strategii jak kandidátů, tak voličů. oproti těm předcházejícím volbám. Protože, jak jste říkal, máme vlastně jen jednu zkušenost s prezidentskými volbami, což je samozřejmě málo na nějakou generalizaci, jak ty volby u nás fungují, jak zacházejí s těmi svými hlasy čeští voliči. Čili bude to určitě zase další kamínek do mozaiky volebního chování u nás.

Jakub Schmidt a Stanislav Myšička ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vidíte tam vy, jako politolog, třeba nějaké překvapení pro vás?
Tam nějaké překvapení moc není. Bylo logické, že Miloš Zeman bude kandidovat z té pozice, v jaké kandiduje, čili, že on má samozřejmě velký luxus v tom, že je nejvíc vidět ze všech těch kandidátů. Logicky, je to prezident republiky. Čili fakticky každý krok, který on udělá ve funkci prezidenta, může být brán, i když on by to tak samozřejmě nenazval, jako jeho prezentace. Ale někteří lidé mu podsouvají, že vlastně vede volební kampaň, když je v úřadu. On se na jednu stranu tomu nemůže vyhnout, protože je prostě veřejná osoba a vždycky to tak bude vnímáno. Na druhou stranu on má obrovský náskok před těmi ostatními kandidáty v tomto. Ony to potvrzují i některé průzkumy obecně prezidentských voleb v řadě jiných zemí. A třeba i ve Spojených státech, kde vždycky výhodu mají ti kandidáti, kteří jsou právě v úřadě.

Tak uvidíme, jak to dopadne a jak to bude vypadat. Můžeme připomenout letos také senátní a komunální volby. A svět také čeká jedna velká volba. Když se podíváme do Ruska, tak se tam bude volit nová hlava státu.
Samozřejmě, i když tam si myslím, že to bude určitě menší drama, než bude do určité míry česká prezidentská volba. Nebo jak byla poměrně dramatická volba amerického prezidenta mezi Hillary Clinton a Donaldem Trumpem. Je to jednak dáno tou naprostou dominantní pozicí Vladimira Putina na ruské politické scéně, která vyplývá jednak i z toho systému, který tam je. Systém fakticky, dá se říct, kombinující určité prvky demokratické, určité prvky autoritářské. Ale Vladimir Putin, ač se přiznám že nejsem velkým fanouškem jeho politiky, tak mu nelze upřít, že on je prostě v Rusku populární. A je populární zejména díky tomu, že se může pořád vymezovat vůči té periodě před ním, čili vůči 90. letům, kdy Rusko na tom bylo finančně, sociálně a ekonomicky velice špatně. A z toho on pořád čerpá. Do určité míry to je také věc, která může zapříčinit někdy v budoucnu jeho pád, protože ruská ekonomika teď na tom není dobře. Sice mezinárodní instituce predikovaly nějaký růst, ale nebude to nic slavného. Čili ač Vladimir Putin podle mě na 99,9 % vyhraje, protože ta jeho pozice a popularita je opravdu o několik úrovní výš, než ostatních kandidátů, tak si myslím, že to pro něj nebude lehký rok. Ani ty roky další.

Zeměkoule a vycházející Slunce

Už jste zmínil jeho amerického kolegu Donalda Trumpa, který bude ve svém úřadu za pár dní přesně rok. Jak vnímáte jeho působení na politické scéně?
Pro mě ten výsledek Donalda Trumpa v předsednictví není až tak překvapivý. Já osobně jsem předpokládal, že Donald Trump bude víc schopen díky poměrně významné dominanci republikánů v současném americkém politickém systému, prosadit víc svých legislativních priorit. Tedy hlavně zrušení zdravotnické reformy, zrušení "obamacare", daňová reforma, kterou teď aspoň částečně nějak osekaně schválil americký Kongres. Ale spoustu zásadních programových bodů, se kterými šel do prezidentské volby, neprosadil. A myslím si, že problém jeho je, ne že nemá sílu té administrativy nebo oporu v republikánské straně, ale problém je, že on s tím neumí pořádně pracovat. Je to opravdu člověk, který má velice silné charisma, je velice silnou osobností, ale na druhou stranu je až příliš impulsivní. A já si myslím, že to se do konce jeho prezidentství až tolik nezlepší. Protože on prostě není člověk, který by pečlivě někde vyjednával kompromisy, což je třeba základ americké parlamentní politiky a vůbec každé parlamentní politiky. A zase na druhou stranu to může být někdy plus pro zahraniční politiku. Někdy prostě člověk musí přijít a říznout do živého. Ale zase to má svoji obrácenou stránku, což se teď ukáže. Nevíme, jak to dopadne mezi Spojenými státy a Severní Koreou. Pro Donalda Trumpa bude tenhle rok velice důležitý.

Logo

Nečekají nás ale jen politické události. Ae třeba olympiáda v únoru. Těšíte se? Díváte se na sport?
Já se přiznám, nejsem až takový fanda do zimních sportů. Aamozřejmě se dívám na olympiádu, to je náš určitý rodinný zvyk. Dívám se rád na skoky na lyžích. Určitě budu sledovat biatlon nebo takové ty naše silné disciplíny, mezi které tedy ty skoky už bohužel tolik nepatří. Ale nebude jen zimní olympiáda, bude mistrovství světa ve fotbale. A já jsem určitě větší fotbalový fanda, než fanoušek těch zimních sportů. Tam je zajímavost, protože mistrovství světa bude v Rusku, tak uvidíme, jak to vlastně bude vypadat.

A letos nás čeká také spousta důležitých výročí, jako například 100 let od vzniku Československa, nebo 50 let od invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Tak si myslím, že se s politologem Stanislavem Myšičkou určitě letos nevidíme naposledy.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio