Co dělají hasiči, když nehasí? Trénují fyzičku, uklízejí a pomáhají lidem v průšvihu

16. listopad 2016
Koktejl

Profesionální hasiči nekrotí vždycky jen oheň. Hasí i mnoho dalších průšvihů a nepříjemností. Od dopravních nehod přes uvízlé lidi ve výtahu po polámané stromy. Přemýšleli jste ale, co dělají profesionální hasiči, když nehasí? Nemají volno. Když nehasí, tak se školí, cvičí nebo uklízí. A mnohem víc.

„Když nehasíme, tak máme práci na stanici. Uklízíme, staráme se o techniku, věnujeme se odborné přípravě. A když máme chvilku volna, tak si třeba i vaříme,“ říká Jiří Lupínek, velitel směny družstva jabloneckých hasičů. Hasiči mají 24hodinové služby. Nástup do práce je v 7 ráno a denním rozkazem začíná a přebíráním techniky. Každý už ví, na kterém vozidle bude sloužit a také, co bude dělat mimo výjezdy. Práce mají rozdělené, ale třeba školení nemine nikoho. A to každý den. „Předem vím, že každou směnu bude odborná příprava. Takže uvařit kávičku a zasednout do lavic a poslouchat velitele bývá většinou náplní dopoledne,“ upřesňuje Lupínek.

Posilování je hasičův denní chleba

Důležitá je nejen teoretická, ale i praktická a taky fyzická příprava. A to je denní chleba hasičů. Všichni trénují fyzičku nejen v práci, ale i doma. Chodí běhat, jezdí na kole, zkrátka to jsou většinou sportovci a nekuřáci. „Máme tu i kluky, kteří dělají TFA, což je nejtvrdší hasičský sport. Je to velká dřina, ale ty kluky to baví a přináší to spoustu dobrého do praxe,“ podotýká Lupínek.

Výcvik lezecké skupiny - studna

Školení a cvičení je proložené prací. Techniku po zásahu či cvičení si na další výjezd musí hasiči připravit sami. Včetně mytí a případně i vyleštění. Zvládat musí i řadu oprav, třeba přezout pneumatiky.

Pevný řád jako na vojně

Jestli teoretickou, praktickou a fyzickou přípravu neflákají, prověří nejen zásahy, ale také testy. Po značné fyzické námaze, kdy by už běžný člověk sotva chodil, je čeká bytový trenažér, kde se musí s dýchacím přístrojem proplést složitým labyrintem, najít a zachránit figurínu a přitom nezapomenout na naučené postupy z teoretické přípravy.

Každý den práce profesionálních hasičů má jasný řád. Jako na vojně. A jako na vojně se vše mění v případě poplachu. Co zůstává, jsou hasiči na tyči. „Samozřejmě záleží na tom, v které části budovy jsme, ale na tyči se stále jezdí. Podle zákona musíme vyjet do dvou minut, což je relativně dost času na to, zvládnout všechno s chladnou hlavou,“ dodává profesionální hasič Jiří Lupínek.

Výcvik na vodní hladině - záchrana z ledu
Spustit audio