Čím dál více dětí má problémy s váhou. Chybí jim pohyb

28. červen 2019

Počet dětí s problémy s hmotností přibývá. Abnormalitě s váhou, ať se jedná o nadváhu nebo podváhu, čelí čtvrtina dětské populace. Oproti době před pěti lety ale jí dospívající méně sladkostí a více zeleniny a ovoce. Vyplývá to z nových dat výzkumu olomouckých vědců, která v úterý představili jeho autoři spolu s Ministerstvem zdravotnictví. Je podle nich třeba více podporovat přirozený pohyb dětí.

Nadváhou či obezitou trpí podle výzkumu zhruba pětina dětí ve věku mezi 11 a 15 lety, přičemž chlapců je víc. Obézních je z toho šest procent dětí. Naopak podváhou trpí asi pětina dětí ve stejném věku. Výzkum probíhal v minulém roce a účastnilo se na 13 tisíc školáků z 230 škol po celém Česku.

„Ze studie vyplývá, že více než pětina populace dětí ve věku 11 až 15 let má buď nadváhu, nebo je obézní," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Počet dětí s nadměrnou hmotností se podle Vojtěcha meziročně zvyšuje.

Důležitá je podpora rodičů

Studie ukázala, že nadváhou trpí 17 procent patnáctiletých chlapců, přičemž přímo obézních je jich přes osm procent. Děvčat s nadváhou je nyní okolo deseti procent a obezitou trpí přes tři procenta z nich.

Podle autorů si mnoho dětí s nadváhou svůj problém neuvědomuje. Vyšší hmotnost si připouští pouze 29 procent dívek a dvě pětiny chlapců. Za tlusté se naopak považují dívky, které mají hmotnost v normálu. Podle studie se jedná až o pětinu dospívajících dívek.

„Víme také, že negativně hodnotí vlastní hmotnost skoro třetina třináctiletých a patnáctiletých děvčat. Předpokládáme, že velký vliv zde hraje věkové období, citlivé na sebehodnocení, v kombinaci se všudypřítomným společenským tlakem na štíhlou postavu,“ řekl k výsledkům výzkumu vedoucí týmu Michal Kalman z Univerzity Palackého.

Sportem ku zdraví

Výzkum se zaměřil i na děti trpící opačným problém – podváhou. „Pět procent dospívajících má podváhu. Když tedy ke dvaceti procentům s vyšší hmotností přidáme pět s podváhou, vychází nám, že čtvrtina dětské populace čelí nějaké abnormalitě týkající se vlastní hmotnosti," uvedl Kalman.

Pozitivním výsledkem ale je, že stravovací návyky české mládeže se zlepšují. Až polovina děti mezi 11 a 15 lety sní denně alespoň jeden kus ovoce. Zeleninu denně sní 37 procent dospívajících. Výsledky také ukázali, že sladkosti konzumuje o třetinu méně dětí než v roce 2010.

Jednou z příčin vyšší hmotnosti je podle výzkumníků nedostatek pohybu. Spolu s výsledky tak vydali doporučení, například aby školy umožnily žákům navštěvovat po výuce svá hřiště, aby rodiče podporovali sportování svých dětí, nebo aby jízdu do školy nahradila chůze pěšky.

autor: iROZHLAS.cz .cz | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.