Chrastava se bude soudit s Libereckým krajem, chce totiž nechat zbourat bývalou ubytovnu Kovák

18. leden 2017

Už potřetí zrušil Krajský úřad v Liberci rozhodnutí stavebního úřadu v Chrastavě o demolici bývalé ubytovny Kovák. S demolicí nesouhlasil majitel budovy Radim Urban a Kraj jeho odvolání opět vyhověl. Chrastava kvůli tomu už podala na Krajský úřad žalobu.

Panelový dům, ve kterém byla problémová ubytovna Kovák, je už léta prázdný. Kvůli nepovolenému vypouštění odpadních vod do řeky Jeřice nařídil tamní stavební úřad jeho vystěhování. Před sedmi lety se tak muselo z ubytovny vystěhovat přes sto lidí. „Já si myslím, že to má zmizet. Ten pan Urban s tím léta nic nedělá a je to ostuda. Kdo přijíždí do Chrastavy, má před sebou tohle příšerné monstrum,“ vyjádřila se k rozpadlému paneláku jedna z kolemjdoucích. A není sama. Ruina budovy slouží podle Chrastavanů hlavně lidem bez přístřeší a možná i narkomanům.

Starosta Chrastavy Michael Canov ze Starostů sedm let po vystěhování posledních lidí z ubytovny usiluje o demolici budovy.
„Paragraf 1289, odstavec 1, kde stavební úřad nařídil odstranění stavby vlastníku stavby, která svým závadným stavem ohrožuje zdraví osob nebo zvířat. A její vlastník přes rozhodnutí stavebního úřadu ve stanovené lhůtě závadný stav neodstranil. V našem případě už v roce 2012 konstatoval stavební úřad, že ten stav ohrožuje životy osob a odvolací orgán mu to potvrdil. A nařídil tam tenkrát odstranění těch závad, a ty se neodstranily,“ popsal situaci Michael Canov.

Majitel Kováku Radim Urban se už ale potřetí vůči rozhodnutí chrastavského stavebního úřadu o demolici odvolal a úředníci z Krajského úřadu mu pokaždé dali za pravdu. „Hlavním důvodem je, že stavební úřad v Chrastavě ve svém rozhodnutí neprokázal, že celá stavba je v tak závažném stavu, aby byla celá odstraněna. Věc je tak vrácena zpět stavebnímu úřadu k novému projednání,“ vysvětlila mluvčí Libereckého kraje Markéta Dědková.

Bývalá ubytovna Kovák v Chrastavě

Radim Urban už sedm let slibuje, že Kovák opraví. S rekonstrukcí budovy prý už začal. „Budou tam postavené byty. Začali jsme už minulý týden,“ řekl Radim Urban. Byty mají podle něj být napojeny na veřejnou kanalizaci.

Spustit audio