Chrastava chce zvelebit okolí centra. Majitelům domů proto nabízí dotace

23. červenec 2019 13:23

Vedení města Chrastava na Liberecku se nelíbí stavebně zanedbané fasády budov. Na jejich opravu proto zřídilo Fond pro zlepšení vzhledu veřejného prostoru.

Místní radnice se rozhodla podpořit nejen majitele, kteří si na práci najmou stavební firmu, ale i ty, kteří si na opravy troufnou svépomocí. Ti musí doložit náklady na celou rekonstrukci a po skončení je vyúčtovat. Podle zveřejněných podmínek proplácí třeba i zapůjčení lešení.

Maximální výše podpory u opravy jedné fasády je stanovena na 50% ceny celého projektu. Nanejvýš ale město uhradí šedesát tisíc korun na jedno popisné číslo. Fasády musí navíc sousedit s veřejným prostranstvím. Podle zákona o obcích je takovým místem ulice, chodník, náměstí nebo park.

Kromě centra má město zájem zejména o zvelebení ulic Žitavská nebo Frýdlantská. Podle informací od starosty Michaela Canova město na projekt uvolní celkem 1,2 milionu korun. „V případě, že bude větší zájem, než je kapacita, dostanou přednost majitelé nemovitostí v centru města,“ upozorňuje starosta Chrastavy Michael Canov ze Starostů pro Liberecký kraj.

Chrastavský městský úřad přijímá žádosti nejpozději do 30. října. Z fondu radnice podpoří opravy, které proběhnou v průběhu roku 2020. O vyplácení dotací v dalších letech zatím neuvažuje.

autor: Jan Charvát
Spustit audio