Chov dobytka v nevyhovujících podmínkách. Veterináři prošetřují zemědělský podnik z Českolipska

13. září 2019 10:48

Policie a veterinární správa prošetřují firmu, která na Českolipsku provozuje několik chovů dobytka. Podle zjištění ochranářského spolku tam krávy žily ve vrstvě výkalů bez řádného přístupu k vodě.

Na několika místech v Libereckém kraji podle zjištění ochranářského spolku a následně i Státní veterinární správy docházelo k chovu skotu v rozporu s předpisy – krávy se údajně brodily v desítkách centimetrů výkalů. Spolek Hlas zvířat mluví dokonce o zneužívání evropských dotací v řádech desítek milionů korun a podal trestní oznámení. Celou věc tak prošetřuje i hospodářské oddělení kriminální policie.

Zemědělská budova ve Svoru na Českolipsku

„Zvířata se brodila ve vlastních výkalech a mladší telata se do výkalů bořila téměř po břicho,“ popisuje situaci ze začátku září předsedkyně spolku Hlas zvířat.

„Přístup k vodě byl na tak značný počet zvířat velice omezený. Konkrétně se jednalo pouze o dva žlábky s vodou, které byly ještě zaházeny slámou a výkaly, a téměř polovina zvířat neměla v rozporu se zákonem identifikační ušní známky,“ dodává tereza Plicka. Spolek zveřejnil záběry z kravína, která slova předsedkyně dokládají.

Hlas zvířat už dříve podal podnět na státní veterinární správu. Ta v polovině srpna vydala zákaz přesunu zvířat, kvůli většímu množství neoznačených kusů dobytka.

Aktuální stav na statku ve Svoru na Českolipsku

Na statku ve Svoru na Českolipsku je už podle veterinářů vše v pořádku. Předem ohlášenou kontrolu tam provedla Státní veterinární správa. „Naše závěrečná kontrola v tom chovu proběhla v podstatě s uspokojivým výsledkem a bez závad,“ říká ředitel Státní veterinární správy v Libereckém kraji Roman Šebesta. Další den ovšem kontroloři zamířili i k jinému chovu stejné společnosti v Kněžicích bez předchozího avíza a shledali životní podmínky zvířat za nevyhovující.

Vedení firmy se k situaci nevyjádřilo

Provozovatelem statků je společnost se sídlem v Jablonného v Podještědí. Její jednatelka na telefonáty ani sms zprávy nereagovala.

autoři: Jiří Jelínek ,
Spustit audio

Související