Chlapci ze sboru Boni Pueri se po prázdninách sešli s učiteli v nových prostorách krásné vily

21. září 2013

Chlapci i učitelé ze sboru Boni Pueri se na letošní začátek sezóny obzvlášť těšili. Nejen proto, že je čeká koncertování v Japonsku, ale po třiceti letech existence se světově proslulý pěvecký sbor dočkal nových prostor. Konkrétně historické vily v centru Hradce Králové.

Ve vile je slyšet zkouška menších chlapců, kteří v Boni Pueri teprve začínají. Na vánoční koncerty se připravují v hlavní velké zkušebně, kam se teď všichni bez problémů vejdou. A právě to si ředitel sboru Pavel Horák nejvíc chválí:

„Je to pro nás neuvěřitelné v tom, že máme zhruba pětkrát větší prostory. Klukům můžeme dát nejenom to, aby zpívali, ale mohou tu hrát i na nástroje, takže z nich budou lepší muzikanti. Máme tu 16 samostatných zkušeben. No prostě sen každého sboru.“

Historickou vilu v centru Hradce Králové získal sbor od města na padesátiletý pronájem. Ale musel si ji na vlastní náklady opravit.

Původně vojenské byty se tak za osmdesát dní proměnily v místo, které teď plně odpovídá podmínkám školského zařízení. Bylo to ovšem finančně náročné.

„Ještě to bude spoustu let trvat, než to všechno splatíme, ale udělali jsme takzvanou zeď donátorů. To je zeď, kde naši dárci mají možnost alespoň na 50 let si koupit zlatou cihlu Boni pueri. Je to jenom z pískovce, napíší si tam své jméno a každý vidí, kdo se na vile podílel a kdo nám pomáhal v začátcích, abychom to vůbec mohli zvládnout," říká ředitel.

Některá místa ve zdi jsou už obsazená. „Budeme rádi, když to bude celé zaplněné cihličkami a ta vila bude jednou vzkvétat," přeje sil.

Logo

Uprostřed je deska z Kamene Ostroměř, kterou firma věnovala sboru. "Je to za všechny kluky Boni Pueri, aby tu mohli mít svoji vlastní desku," popisuje Horák.

Chlapci si prostředí, ve kterém zpívají, chválí. „Já jsem za to velice rád, protože máme konečně důstojné prostředí, máme pětkrát více místa. Je to super,“ říká zpěvák a zároveň už i kantor Milan Slabý.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio