Chirurgové ve Vysokém provedli unikátní zákrok. Operovali zrcadlovou ruku

29. duben 2018

Dvouletý Martínek z Plzně se narodil s velmi vzácnou vadou, s takzvanou zrcadlovou rukou. Rukou bez palce, ale se sedmi prsty. V Česku je s tímto postižením jediný a ve světě bylo jen kolem šedesáti podobných případů. O to složitější byla příprava této mnohahodinové a unikátní operace. Jejím cílem je ruka zdravých lidí s pěti prsty s maximální hybností.

„To, že syn bude mít nějaký problém s rukou, jsme věděli vlastně už v těhotenství. Řekli mi to na vyšetření na genetice,“ svěřila se Martínkova maminka Jaroslava.

Martínek se narodil se sedmi prsty a kostra jeho zápěstí je úplně jinak utvořená než u zdravých dětí. Tomuto typu postižení lékaři říkají zrcadlová ruka. Krátce po porodu proto jeho maminka dala na radu plzeňských lékařů a kontaktovala specializované pracoviště ve Vysokém nad Jizerou.

Díky jinak uspořádaným kostem měl chlapec omezenou hybnost

 „Zrcadlová ruka mívá sedm až deset prstů, které jsou uspořádány kolem středového prstu. Ruka nemá žádný palec,“ popsala vzácnou vadu primářka Alena Schmoranzová z Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou. 

 „Je velmi omezená funkce v lokti, protože jsou zde vlastně dvě loketní kosti a obě dvě jsou zakloubené. Dítě se o ruku opírá takovým zvláštním opičím způsobem, o hřbet ruky, protože neumí zvednout zápěstí,“  doplnila primářka Alena Schmoranzová .

Chirurgové z vysocké nemocnice se na operaci začali připravovat krátce po narození postiženého dítěte. Konzultovali tento unikátní zákrok i se špičkovými pracovišti v zahraničí. Na většině z nich ale řešili jen málo podobných případů. Celkem jich bylo zatím popsáno jen kolem šedesáti.

Chlapec má jednu loketní kost navíc

„Ta operace má jen částečně návod. Říká se tomu Taylor Made Operation, kdy ten operatér si vlastně  volí, co bude dělat za výkon podle předchozích zkušeností a podle podobných situací. Cílem operace bylo z ruky vytvořit klasickou pětiprstou ruku, takže u tohoto dítěte jsme odstraňovali krajní, zbytečné dva prsty. Jejich šlachy, kůži a část svalů jsme použili k doplnění později vytvářeného palce,“ vysvětlila Alena Schmoranzová.

Chlapeček je pár dní po mnohahodinové operaci, ručičku má v sádře a zotavuje se. Léčba ale ještě potrvá dlouho.  Po šesti týdnech od zákroku chlapec dostane speciálně vyrobenou dlahu, kterou bude muset mít rok a možná i déle.  Lékaři mezitím budou plánovat úpravu lokte. Aby vrátili jeho ruce pohyblivost, musí mu odebrat část jedné z jeho loketních kostí. S touto operací mají lékaři ve světě ještě menší zkušenosti než s operací zrcadlové ruky. Podle primářky ale mají dost času se na ni připravit.

autoři: Ivana Bernáthová , mib
Spustit audio

Související