Chemici z Liberce oslavili 40 let. V Česku patří mezi elitu

Vojenští chemici patří k Liberci stejně neodmyslitelně jako třeba sklo, textil nebo hokej a fotbal. Letos si připomínají 40. výročí od vzniku chemické brigády. V současné době patří mezi elitní jednotky v České republice.

Jsou součástí většiny zahraničních misí a patří také do sil velmi rychlé reakce NATO. Tomu odpovídá i špičkové a nejmodernější vybavení posádky. Vojáci pracují s chemickou a radiometrickou laboratoří z Ameriky vyrobenou na zakázku. Po novém roce armáda jednotku vybaví i novými lehkými obrněnými vozidly.

Za službu u 31. pluku radiační, chemické a biologické obrany v Liberci dostal u příležitosti výročí ocenění například kapitán Zdeněk Novák. „Naše rota byla určena pro to, aby dostala novou techniku. Průzkumné vozidlo, které teď testujeme.“

Krok s dobou musí držet i chemici

Nová vozidla za 2 miliardy korun libereckým chemikům přislíbila vláda letos v létě, říká velitel chemiků, plukovník Karel Navrátil: „Trend vývoje ochrany proti zbraním hromadného ničení má poměrně velké tempo a my jako armáda na to musíme reagovat.“

Při slavnostním nástupu před libereckou radnicí byla udělována i ocenění

Přímo do Liberce se už příští rok dostane 40 nových vozidel, od loňského roku mají vojáci taky nejmodernější chemickou a radiometrickou laboratoř, kterou jim na zakázku vyrobili ve Spojených státech amerických.

Slavnostní nástup libereckých chemiků před radnicí v Liberci
Liberečtí chemici oslavili 40 let
Chemici před libereckou radnicí
autor: Eva Malá
Spustit audio