Chemici z Liberce opět ukazují, že mají velké srdce. Přes 30 tisíc rozdělili potřebným rodinám

21. prosinec 2018

Vojáci ze 4. roty chemické ochrany v Liberci vybrali peníze na dobrou věc. Celkem 31 000 korun poslouží dvěma rodinám, které se starají o nemocné chlapce.

Liberečtí chemici jako Ježíškové – do nemocnice donesli dětem vánoční dárky

Liberečtí chemici donesli na dětské oddělení liberecké nemocnice dárky jak pro holky, tak pro kluky

Vojenská tatra, stavebnice lego, panenky nebo plastoví vojáčci. To je jen část vánočních dárků, které dnes dětem do liberecké nemocnice přinesli vojáci první roty 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce. Ty další jsou už rozložené pod stromečkem a čekají na malé pacienty, kteří si je kvůli nemoci zatím nemohli rozbalit i na ty, kteří teprve přijdou.

Jeden z nich se potýká s kombinovaným neurologickým a metabolickým postižením, druhý s dětskou mozkovou obrnou. Obě rodiny částku použijí na speciální rehabilitaci, kterou zdravotní pojišťovny nehradí.

Radost i dojetí a velké děkování

Šek rodinám, které přijely i se svými chlapci, předal nadrotmistr Fabián Maťo, šek na léčebné výdaje převzala Lucie Toušková se svým synem Tobiáškem. „Od narození má dětskou mozkovou obrnu, postižené má všechny čtyři končetiny… s pomocí začíná chodit, je to pro nás velký pokrok – hodně díky pravidelným rehabilitacím,“ popsala maminka Tobiáše, která chemikům srdečně poděkovala za velkou pomoc a podporu.

Šek rodinám, které přijely i se svými chlapci, předal nadrotmistr Fabián Maťo, šek na léčebné výdaje převzaly Lucie Toušková a Jana Ulmanová

Peníze převzala i Jana Ulmanová pro svého synka Jiříka: „Je to fajn, když existují lidé, kterým není osud rodin s tímto postižením lhostejný. Peníze poputují na speciální rehabilitaci, která není hrazená zdravotní pojišťovnou.“

Vojáci pomohli i dětskému oddělení nemocnice v Liberci

Liberečtí chemici mají velké srdce. Letos vybrali peníze pro hendikepovanou dívku

Liberečtí chemici jako Ježíškové. Pro šestiletou Andrejku vybrali bezmála 10 tisíc korun. Poslouží jako doplatek speciálního zdravotního kočárku

Šestiletá Andrejka z Jiříkova na Děčínsku od narození bojuje s nepřízní osudu. Už jako novorozeně prodělala několik těžkých operací. Liberečtí chemici jí ale nadělili potřebný vánoční dárek.

Velitelem roty, která darovala peníze, je kapitán Ivan Zvonar: „Už je to počtvrté, pořádáme to každý rok. 31 tisíc jsme rozdělili mezi dvě rodiny – z České Lípy a z Rumburku.“

Finanční obnos věnovali také vojáci ze sedmé roty chemické ochrany, a to dětskému oddělení liberecké nemocnice. Za něj chtějí pořídit nový oxymetr, který hlídá hladinu kyslíku v těle pacienta, hlavně u novorozených dětí.

autor: Eva Malá

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.