Charita sčítá peníze z kasiček Tříkrálové sbírky. Letos ji poznamenala protiepidemická opatření

26. leden 2021 09:22

Letošní Tříkrálovou sbírku poznamenala protiepidemická opatření. V ulicích nebylo možné potkat koledníky a peníze pro potřebné tak lidé posílali buď online a nebo je vhazovali do kasiček umístěných například na obecních úřadech. Pracovníci Charity teď začali s přepočítáváním darů.

Čtěte také

Pracovníci Charity Červený Kostelec se právě chystají na Městském úřadě v Úpici rozpečetit čtyři kasičky Tříkrálové sbírky.

„Začneme pokladnou číslo 139, pak budou následovat další. Jsou to pokladničky, které byly umístěny jednak na Městském úřadě v Úpici, dále v prodejně na náměstí, třetí byla v lékárně nedaleko městského úřadu a čtvrtá v další lékárně, z druhé strany městského úřadu," říká Josef Urban, zaměstnanec Charity Červený Kostelec.

Ve čtyřech kasičkách bylo celkem 8 884 korun. To není ani polovina toho, co se v Úpici vybralo v loňském roce. To lidé do kasiček vhodili přes devatenáct tisíc korun.

„Je to zhruba podobné ve všech městech a obcích, kde jsme zatím Tříkrálovou sbírku zpracovávali. Zatím je rozpečetěno něco přes polovinu pokladniček, ale my jsme opravdu velice vděční i za tuto menší částku. Je to vlastně víc, než jsme ve skrytu duše vůbec doufali."

V Královéhradecké diecézi bude postupné otevírání kasiček pokračovat ještě asi dva týdny.

Čtěte také

Někde může podle koordinátora sbírky Vojtěcha Homolky trvat i déle.
„V některých obcích může bohužel dojít ke komplikacím, protože se úředníci mohou ocitnout v karanténě a proto budeme muset ještě počkat."

Do Tříkrálové sbírky lidé přispívají také online. Královéhradecké diecézi zatím poslali přes 2 miliony korun.

„Což je z českých diecézí vůbec nejvíce. Jsme za to moc rádi," dodává za Královéhradeckou diecézi Jana Karasová.

Zatímco možnost přispět do kasiček už tedy skončila, Tříkrálová online sbírka pokračuje až do konce dubna.

Spustit audio

Související