Cestující můžou posílat podněty k chystaným jízdním řádům vlaků, které začnou platit v prosinci

11. červenec 2022 12:40

Lidé v Libereckém kraji můžou do 25. července posílat podněty k chystaným železničním jízdním řádům. Můžou tak ovlivnit jejich budoucí podobu.

Čtěte také

Jízdní řády se mění dvakrát do roka. V polovině července se začíná připravovat změna, která začne platit od 11. prosince 2022. Pokud je někdo s časy odjezdů nespokojený, může požádat o posunutí. Lidé mohou také navrhnout i posílení nějakého konkrétního spoje. Už teď autoři zveřejnili návrh na nové jízdní řády.

Hromadnou dopravu v Libereckém kraji koordinuje krajská společnost Korid LK. Návrh na změny řádů najdou lidé na stránkách iidol.cz v sekci aktuality, kde je také k dispozici webový formulář. Ten je nutné vyplnit a poslat.

„Cestující mají možnost se vyjádřit prostřednictvím emailové adresy info@korid.cz, kam napíšou připomínky k navrhovaným jízdním řádům. Mají také možnost poslat připomínky v tištěné formě na adresu, která je na naších webových stránkách“, upřesnil mluvčí Koridu Jan Maxa.

Ve formuláři je potřeba uvést spoj, číslo vlaku nebo čas a směr, kudy jede a také návrh na změnu jízdního řádu i důvod, proč navrhovatel konkrétní spoj využívá. Pokud například s nějakým časem odjezdu nesouhlasí víc lidí, je dobré doplnit jejich počet, pokud je známý. To se může týkat třeba spoje, kterým jezdí děti do škol.

Aktuální jízdní řády platí od 12. června 2022. V Libereckém kraji se změny týkaly hlavně autobusových spojů. Změnily se časy odjezdů celkem u 30 linek včetně jedné do Prahy. Téměř polovina změn se týkala Českolipska.

Dopravci se pravidelně snaží reagovat na žádosti lidí, kteří spoje využívají. Proto se jízdní řády musí měnit několikrát do roka, a to nejen v Libereckém kraji, ale po celé České republice.

autoři: Jana Švecová , Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související