Cestovkám se krátí termín vrácení peněz za zájezdy zrušené kvůli koronaviru. Lex voucher končí

20. srpen 2021 10:49

Kdo neodletěl na dovolenou v průběhu pandemie, získal od cestovní kanceláře poukaz na další zájezd. Pokud si ho lidé nevybrali, můžou se těšit na své peníze. Čas, do kdy je cestovní kanceláře ze zákona musí svým klientům vrátit, je na konci srpna.

Čtěte také

„Loni v červenci jsme měli s rodinou odjet na dovolenou do Turecka. Zájezd byl bohužel zrušený, takže jsme zůstali doma. A dostali jsem jako náhradu voucher. Letos v létě jsme ho ale uplatnit nemohli, protože se mi na jaře narodil druhý syn a s takhle malým dítětem jsme k moři letět nechtěli,“ vypráví Martina z Prahy. Přestože měla z proplacení peněz obavy, na účet ji za neuskutečněný zájezd v loňském roce dorazily už na konci července. A v plné výši.

Vrátit peníze všem svým klientům do konce srpna plánuje i cestovní skupina Der Turistik Eastern Europe, pod kterou spadá cestovní kancelář Fischer, Nev-Dama, nebo Exim Tours. „V tuhle chvíli můžeme říct, že jsme všechny držitele voucherů kontaktovali a těmto klientům jsme od konce června poslali částku 350 milionů korun, zbývajících zhruba 150 milionů korun vyplatíme v následujících dvou týdnech, tedy ještě před uplynutím té zákonné lhůty,“ řekl mluvčí skupiny Jan Bezděk.

Stejné plány má například i cestovní kancelář Alexandria. Blue Style v tomto týdnu stihl podle své mluvčí Ilony Topolové, vrátit peníze všem klientům, kteří měli státem garantovaný poukaz. „Minulý týden ve čtvrtek jsme všem majitelům lex voucher odeslali email s aktivním linkem, skrze který si rychle, jednoduše a efektivně nechali vrátit celý zůstatek poukazu lex voucher,“ popsala.

Některé cestovní kanceláře ale svým klientům vyšli vstříc ještě víc. „Mezi klienty neděláme rozdíly. Proto jsme i u voucherů vydaných před platností zákona lex voucher zpětně upravili a sjednotili podmínky. Všichni klienti tak mají nárok na vrácení peněz a také je dostanou,“ dodal mluvčí cestovní kanceláře Exim Tours, Petr Kostka.

Takzvaný Lex voucher umožnil cestovním kancelářím v průběhu pandemie koronaviru místo hotovosti za zaplacené zálohy na zrušené zájezdy s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna 2020 vydávat klientům poukazy. Odmítnout je mohli lidé například ve věku nad 65 let, zdravotně postižení, nezaměstnaní nebo rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené.

Spustit audio

Související