Čeští Židé proti žluté hvězdě u antivaxerů, vyšla nová Židovská ročenka a co čeká německé Židy

19. prosinec 2021

Proč Židé kritizují žlutou hvězdu u antivaxerů? Už máte nejnovější Židovskou ročenku? A co čekají němečtí Židé od nové vlády?

Očkování není holokaust

Nápis „neočkovaný“ nebo „netestovaný“ na žluté hvězdě je v řadě zemí Evropy stále častějším způsobem protestu proti očkování. Odpůrci protikoronavirových opatření tak přímo odkazují na označení, které museli nosit Židé na územích ovládaných nacisty, aby pak většinou zahynuli ve vyhlazovacích táborech. Řada politiků i představitelů židovských obcí tuto paralelu odsuzují. Proč? Na to se předsedy pražské židovské obce ptala Daniela Brůhová.

Jak František Bányai vnímá používání žluté hvězdy na demonstracích? Rozumí postojům antivaxerů? A v čem podle něj tkví jádro problému? Dozvíte se hned v prvním příspěvku.

Vyšla Židovská ročenka na rok 5782

Poezie, próza, ale i odborné statě. To vše vychází na konci letošního roku v nejnovější Židovské ročence pro rok 5782. Ta zahrnuje texty 11 autorů, mezi nimi například povídku Davida Jana Novotného, paměti Jindřicha Vacka nebo výběr z nejstarší dochované sbírky chasidských vyprávění v překladu Pavla Sládka. S jedním z editorů ročenky, novinářem a spisovatelem Jiřím Daníčkem, natáčela Anna Jurečková.

Co zajímavého ročenka nabízí? Jaké básně si v ní můžete přečíst? A čím se zabývají odborné texty? Celou ročenkou v dalším příspěvku provádí Jiří Daníček.

Co čekají němečtí Židé od nové vlády?

V Německu po 16 letech skončila ve funkci kancléřka Angela Merkelová. Nahradí ji Olaf Scholz a jeho nová vláda, složená ze zástupců sociálních demokratů, liberálních demokratů a Zelených. Jaké budou postoje nového kabinetu vůči židovské komunitě v Německu a jaké vůči Izraeli? Nad tím uvažuje Jan Fingerland.

Proč je Německo pro Židy i dnes tak důležité? Odchýlí se nová vláda od politiky Angely Merkelové? A představuje v dnešním Německu riziko jen pravicový extremismus?

Poslechněte si celý pořad Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.