Čeští skauti slaví na svatého Jiří

24. duben 2021 09:21

Jiří slaví po celém světě svátek 23. dubna; jen v Čechách, na Slovensku a v Polsku o den později. Třiadvacátého si totiž v těchto zemích připomínají památku svatého Vojtěcha. Rytíř zápasící se zlem, svatý Jiří, je i patronem všech skautů a skautek. 

Jak si vedou v rámci svého svazu i v těchto náročných časech, to zjišťovala ve Vrchlabí reportérka Eliška Pilařová.

Loni touto dobou jsme stáli všichni na začátku toho podivného koronavirového času. A před skauty stála spousta úkolů, které jim káží jejich hesla.
„Já jsem už oldskaut, předala jsem náš Oddíl svatého Vavřince. Tak sleduji co se děje prostřednictvím svých dětí, které jsou všechny ve skautu," říká Anička "Vichřice".

Čtěte také

Skauti byli vždy připraveni pomáhat.
„V té první vlně, kromě šití roušek, se náš oddíl také zapojil k Lince seniorů, roznášení obědů nebo donáška nákupů. A potom se už rozběhly takové věci, co bylo zapotřebí. Teď v druhé vlně vyhlásily skautky z Modřan akci s názvem Pečme pro ty, co pečují."

„My jsme se do toho doma vrhli také, takže jsme napekli. Kromě sušenek i domácí šneky. A byli jsme je předat policistům na hranicích našeho města. Byli dost překvapeni, že jim někdo přinesl něco dobrého na zub, aby se jim lépe sloužilo."

„Další skauti nesli něco na záchranku, potom byl někdo i u hasičů."

Jak se plní výzvy?

„Tělocvičné daly nejvíc zabrat mé maličkosti. A tady Jáchym plnil teď výzvu Poznej svoje město. Tak se pochlub."

Čtěte také

„Měl jsem za úkol hledat ve městě ulice malířů nebo spisovatelů a skladatelů. Jeli jsme na kole s mamkou a taťkou, měl jsem vyfotografovat název ulice a zjistit si informace o té osobnosti," říká Jáchym.

„A ke skautskému svátku máme hru na Kačáku. Je to spojeno s akcí ukliďme Vejsplachy do 25. dubna. Kluci si tam mohou přijít jak potřebují a rovnou si vyzvednou pytle a uklidí areál," dodává Anička "Vichřice".

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související